Wat doet een dakdekker

wat doet een dakdekker

Benieuwd naar de werkzaamheden van een dakdekker en de kosten? In dit artikel leggen we alles duidelijk uit!

Werkzaamheden van een dakdekker

Een dakdekker houdt zich bezig met verschillende soorten dakwerken. Je kan hierbij denken aan dakrenovaties en het opnieuw bedekken van het dak. Toch zijn er veel meer werkzaamheden waar een dakdekker zich voor inzet. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van het dak. Hierbij wordt mos en ander vuil verwijderd en eventueel een dakcoating aangebracht. Je voorziet je dak hierdoor van een geheel nieuwe uitstraling. Het reinigen van het dak zorgt daarnaast voor een langere levensduur van het dak en de woning. Mos en ander vuil kunnen er op lange termijn voor zorgen dat de dakbedekking niet langer waterdicht is, waardoor lekkage kan ontstaan. Het reinigen van het dak is dus zeker de moeite waard!

Daarnaast vormen dakreparaties een groot deel van de bezigheden van dakdekkersbedrijven. De dakdekker repareert kleine beschadigingen, zoals kapotte dakpannen, scheuren in het dakleer of een beschadigd dakraam.

Tot slot voert een dakdekker regelmatig dakinspecties uit. Vaak is het onderdeel van een onderhoudsbeurt. De dakdekker gaat op zoek naar zwakke plekken in het dak. Vervolgens worden de beschadigingen meteen herstelt, zodat het dak in optimale staat verkeert. Via https://www.de10beste.nl/dakdekkers/ vind je eenvoudig een dakdekker.

Soorten dakbedekking

Wanneer je het dak nieuw wil laten bedekken zijn er genoeg verschillende materialen waar je uit kan kiezen. Elk materiaal zorgt voor een eigen uitstraling. Je keuzemogelijkheden worden met name bepaald door het type dak. Het is dus belangrijk na te gaan of je woning een plat of een hellend dak heeft.

Platte daken

Bitumen is met name geschikt voor platte daken. Het is op de korte termijn de voordeligste optie en is daarnaast ook nog snel aan te leggen. Naast bitumen is ook EPDM een geschikte keuze. EPDM is tegen alle weersomstandigheden bestand. Het kan zelfs als ondergrond voor een groen dak worden gebruikt! Tot slot is Pvc een veel gekozen dakbedekking voor platte daken. Een groot voordeel is dat pvc in veel verschillende kleuren beschikbaar is.

Hellende daken

Hellende daken worden veelal met dakpannen bedekt. Je hebt hierbij de keuze uit beton- of kleidakpannen. Betondakpannen zijn voordeliger en gaan gemiddeld zo’n 35 jaar mee. Kleidakpannen zijn een stukje duurder, maar gaan daarentegen wel 50 jaar mee.

Naast dakpannen kan je ook kiezen voor riet. Een rieten dak past niet bij iedere woning, maar zorgt wel voor een authentieke en luxueuze uitstraling. Daarnaast is het een goede isolatie. Wanneer je liever kiest voor een onderhoudsvrije dakbedekking, kan je het beste gaan voor koper of zink. Beide opties gaan wel 80 tot 100 jaar mee. Je betaalt even iets meer, maar hebt er na het plaatsen geen omkijken meer naar.

Wanneer zijn dakreparaties nodig?

Bij dakschade kan het om veel verschillende dingen gaan. Denk bijvoorbeeld aan kapotte dakpannen, lekkende dakgoten of kapot loodwerk. Zodra je ziet dat er sprake is van schade aan het dak, is het zaak zo snel mogelijk actie te ondernemen. Wordt een dakreparatie niet op tijd uitgevoerd? Dan is de kans op lekkage groot.

Daklekkages kunnen verschillende oorzaken hebben. Aansluitingen van schoorstenen, dakkapellen of zonnepanelen zijn vaak zwakke plekken. Scheuren in de dakbedekking ontstaan naarmate het dak lang aan de verschillende weersomstandigheden is blootgesteld. Ook hevige stormen zijn veelvoorkomende oorzaken van schade.

Een dakreparatie is over het algemeen geen goedkope renovatie. Toch is het belangrijk om te gaan voor zekerheid en de schade meteen aan te pakken. Door op tijd aan de bel te trekken en kleine reparaties direct uit te voeren, kan je grotere en duurdere reparaties voorkomen.

Een dakrenovatie kost iets meer, hierbij verhoog je wel de waarde van je woning en ben je zeker dat het dak van goede kwaliteit is.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten per m²
Kapotte dakpannen vervangen €250,-
Zwakke plekken plat dak vervangen €250,-
Reparatie daklekkage plat dak €275,-
Reparatie daklekkage hellend dak €250,-
Vervangen nokvorsten €75,-
Vernieuwen dakgoten €85,-

Tips bij het inschakelen van een dakdekker

Voor je beslist een dakdekker in te schakelen, is het slim om met een paar zaken rekening te houden. Woon je in een rijtjeswoning? Vraag dan bijvoorbeeld meteen de buren of ze ook nieuwe dakbedekking willen laten plaatsen. Door een groter project aan te bieden ontvang je wellicht een korting.

Vergeet ook niet na te kijken of je recht hebt op een subsidie. Particulieren kunnen meer informatie vinden op de website van energiesubsidiewijzer. Ben je ondernemer en heb je interesse in fiscale voordelen bij investeren in milieuvriendelijke technieken? Neem dan een kijkje op de website van de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Comments are closed