Maak een einde aan vocht in huis!

vocht in huis

 

 

 

 

 

 

 

Vocht in huis is de oorzaak van veel ellende, en het kan makkelijk voorkomen worden. Lees hier hoe je het aanpakt, en wat je moet doen wanneer er toch een vochtprobleem ontstaat. 

De gevolgen van vocht in huis 

Het is niet alleen onprettig voor jezelf, het is ook nog eens schadelijk voor zowel je woning als jouw gezondheid. Hieronder staan een aantal gevolgen van een vochtprobleem op een rijtje. Weet je dus niet zeker of jij hier ook last van hebt, neem dan ook een kijkje op deze pagina. 

 • Schimmel. Op warme plekken en vocht groeit schimmel ontzettend snel. Wanneer er dus een lekkage is, of je hebt last van optrekkend of doorslaand vocht, is de kans op schimmel ook enorm hoog. 
 • Gezondheidsproblemen. Schimmels kunnen kwaaltjes zoals astma en andere luchtwegproblemen verergeren. Daarnaast kan lucht met veel vocht er voor zorgen dat je last van je keel krijgt, je veel moet hoesten en niezen en bijvoorbeeld een piepende ademhaling krijgt. 
 • Condensatie. In tegenstelling tot de andere twee punten is dit minder erg. Je hebt namelijk wel vaker condensatie op de ramen, met bijvoorbeeld koken of douchen. Dat is ook helemaal niet erg. Pas wanneer deze condensatie niet weg trekt hoef je je zorgen te maken. 
 • Ongedierte. Warme, vochtige plekken zijn ook een haard voor ongediertes zoals muizen, ratten, mieren en bijvoorbeeld kakkerlakken. 
 • Vochtplekken. Zie je plekken op de muur die niet meer droog worden? Dan heb je te maken met vochtplekken. Dit is vaak het gevolg van optrekkend of doorslaand vocht. Heb je een lekkage aan het dak? Dan kunnen ze ook in je plafond terecht komen.

Vochtbestrijding methodes  

Er zijn een aantal manieren waarop je dit kunt voorkomen of waarmee je het kunt oplossen mocht het wel zover komen. 

Voorkomen 

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom kun je de onderstaande punten mee nemen en hopelijk het vocht voor zijn. 

  • Ventileren. Ventilatie is ontzettend belangrijk. Vooral tijdens het koken en het douchen is het belangrijk dat er genoeg frisse lucht binnenkomt. Je kunt dit doen door de ramen open te zetten, maar je kunt ook extra ventilatie aanbrengen. 
 • Droogmaken. Na het douchen is het slim om de vloeren en muren droog te maken met een trekken of een handdoek. Dit gaat overtollig vocht tegen. 
 • Temperatuur. Zorg ervoor dat het niet kouder dan 15 graden is in huis. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het vocht in de lucht gaat liggen. 
 • Isolatie. Een goed geïsoleerd huis heeft minder kans op een vochtprobleem. Je kunt hiervoor zorgen door letterlijk isolatie aan te brengen, of door dubbele of triple glazen in de ramen te zetten. 

Genezen 

Helaas is dat niet altijd genoeg. In sommige gevallen ben je gewoonweg te laat, en vaak kun je tegen een daklekkage weinig doen. In dat geval zijn er een aantal methodes die je kunt inzetten. Dit kun je door een vochtspecialist laten doen, en in sommige gevallen zelf. 

 • Injecteren. Dit doe je wanneer je last hebt van optrekkend vocht. Er worden gaten in de muur geboord en hierin wordt een vochtwerende gel gedaan. Hierdoor kan het vocht niet meer in de muur trekken. 
 • Carebrick. Dit is een andere manier van optrekkend vocht bestrijden. Er wordt dan gebruik gemaakt van een natuurlijk verdampingsysteem. 
 • Impregneren. Bij impregneren gaat het om het bestrijden van doorslaand vocht. Doorslaand vocht houdt in dat neerslag door de muur heen slaat. Dit kun je tegen gaan door een vochtwerend middel op de muur te smeren. 
 • Kelder afdichten. Oftewel de keldermuren en vloeren volledig waterdicht maken. De kelder heeft vaak last van optrekkend grondwater omdat het zo laag ligt. Dit is een effectieve manier om dit tegen te gaan. 
 • Drainage. Heb je last van overtollig water in je kelder? Dan kun je er voor kiezen dit weg te laten pompen. Dit wordt ook wel drainage genoemd. 

Voordelen van een vochtspecialist

Je kunt er voor kiezen zelf aan de slag te gaan met vochtbestrijding, maar er wordt aangeraden dit uit te besteden aan een professionele vakman. De reden hiervan is dat een vochtspecialist de juiste kennis heeft en precies weet hoe hij of zij zo makkelijk en effectief mogelijk te werk kan gaan. Zoals je hierboven kunt lezen helpt niet elke methode voor elk probleem, en ook daarbij kan een specialist van pas komen. En natuurlijk bespaart het jezelf tijd. 

 

Dak vervangen: werkwijze en kosten

dak

 

 

 

 

 

 

 

Wind, regen of sneeuw. Het gaat niet altijd van een leien dakje. Soms is een dak namelijk toe aan vernieuwing. Lees hier alles over dak vervanging.

Waarom je dak vervangen?

Stel je voor het regent en je komt erachter dat er een gat zit in je favoriete paraplu. Nu wordt je alsnog nat. Dan is het gewoon tijd om je oude vertrouwde paraplu te vervangen met een nieuwe. Helaas gaat het vervangen van een dak niet zo makkelijk als het kopen van een nieuwe paraplu, en daarom moet je goed nadenken of het echt nodig is. Er zijn een aantal punten waar je aan kunt zien dat het tijd is voor vernieuwing:

  • Schade. Misschien het meest voor de hand liggendst. Denk aan scheuren, blaren en plooien in de dakbedekking van een plat dak.
  • Lekkage. Deze gaat hand in hand met de schade. Dit kan lekkage zijn aan de dakgoten of door eerder genoemde schade zoals scheuren.
  • Ouderdom. Daken kunnen aardig lang mee, maar niet voor altijd.
  • Woninguitbreiding. Wil je een stuk bij je huis aan? Dan kan het verstandig zijn het volledige dak daarbij te betrekken en deze te vernieuwen.

Kosten dak vervangen

Er zit nogal een verschil in de kosten als je kijkt naar het materiaal waarmee je werkt. Zo kost het vervangen van een plat dak vaak minder dan dat van een rieten dak. De kosten worden over het algemeen uitgerekend door middel van m². Ook moet je rekening houden met het uurloon van een dakdekker. Kies je ervoor om ook isolatie te laten plaatsen? Dan ben je snel € 25,- tot € 150,- per meter kwijt.

Verschillende soorten daken

Plat dak  Dakpannen 
Een dak wat bestaat uit één horizontaal dakvlak en is vaak gemaakt van bitumen. Er is vaak een lichte hellingshoek zodat het water er niet op blijft staan. Je komt dit het meeste voor en wordt gebruikt op hellende daken. Ze zijn vaak gemaakt van klei of beton. Je kunt hierbij ook kiezen uit verschillende vormen.
€ 20,- tot € 40,- per m²  € 80,- tot € 140,- per m²
EPDM Rieten dak
Het gaat hierbij uit een dakbedekking die gemaakt is van rubber. Het gaat erg lang mee en is ontzettend onderhoudsvriendelijk. Bij een rieten dak is het grootste voordeel dat het enorm goed geïsoleerd is, en dit betekent dat extra isoleren vaak overbodig is.
€ 30,- tot € 70,- per m²
€ 80,- tot € 100,- per m²

Alles over badkamersanitair

Badkamer sanitair is een breed begrip. In grote lijnen is alles wat in je badruimte staat, sanitair. Dat kunnen accessoires zijn, de douche, de wastafel, het toilet, kranen en een bad. Om optimaal te kunnen genieten, nu en in de toekomst, is het belangrijk dat je het sanitair met zorg uitkiest. Niet alleen het gemak is belangrijk, ook de kleuren spelen een grote rol. Beiden zorgen dan uiteindelijk voor de perfecte sfeer die je voor ogen had en nu dus heeft.Het begrip badkamersanitair is als volgt te omschrijven: alles wat in je badruimte wordt geplaatst met als doel, de verzorging van uw lichaam. Bovendien is er ook mindervalide sanitair. Dat zijn ondermeer hulpmiddelen, een speciale wastafel en een speciale kraan.

Aanbod badkamersanitair

Er is een enorme keus met betrekking tot gebruiksdoel, de vele mogelijkheden, materiaal en vorm.
Het gebruiksdoel is het bevorderen van het woongenot en van de tevredenheid voor de consument.

De mogelijkheden zijn enorm. De keuze en de aankleding van je badkamer is erg groot. Om precies te weten wat je uiteindelijk wilt, is het belangrijk eerst een schets te maken. Zo kom je op den duur te weten wat je wilt hebben, en waar het geplaatst moet worden. Let daarbij vooral op het leidingwerk en de aan- en afvoer. Sanitair laat je het liefst plaatsen door een Loodgieter. Op Loodgieters.in vind je een overzicht van alle loodgieters in de regio.

Materialen

Wasbakken zijn er van kunststof, van geëmailleerd staal, rvs en van keramiek. Douchebakken en badkuipen zijn vervaardigd uit geëmailleerd staal, kunststof en kunstmarmer. Douchecabines zijn van glas of kunststof. Een toiletpot is meestal gemaakt van keramiek.

Vormen badkamersanitair

Er komt steeds meer variatie van het sanitair. Bij een wastafel kunt u kiezen uit een ronde, een ovale, een rechthoekige en uit een hartvormig model. Zo kunt u nog wel even verder gaan wat betreft de vormen van een bad, douchecabine en douches.

Kleur van het sanitair

Veel sanitaire mogelijkheden zijn in vele kleuren leverbaar. Zo kan je je sanitair optimaal afstemmen op de rest van uw badkamer.

Schoonmaken van sanitair

Schoonmaken is een belangrijk onderdeel om je badruimte tiptop in conditie te houden. Ook het zien van je schone en frisse badafdeling zal u een goed gevoel geven. Daarbij spelen hygiëne en je gezondheid ook een rol van betekenis.Voordat je een schoonmaakmiddel gaat gebruiken moet je eerst de gebruiksaanwijzing goed lezen. Hiermee voorkom je ongelukken. Bij verkeerd gebruik kunnen er schadelijke dampen ontstaan. Ga nooit twee verschillende schoonmaakmiddelen mengen. Er kunnen dan namelijk chemische reacties ontstaan. Deze reacties kunnen schadelijk zijn voor jou, voor je sanitair en voor het milieu.

De bekende kalkaanslag verwijderen
Vooral bij wastafels is het verstandig om allesreinigers te gebruiken tegen kalkafzetting. Ook kan ammoniak worden gebruikt die natuurlijk moet worden verdund met water. Polijstmiddelen op basis van krijt zijn bijzonder goed te gebruiken op keramiek. Ook schoonmaakmiddelen op basis van azijn zijn prima te gebruiken.

Wat kost badkamersanitair?

Sanitair in de badkamer is verschillend in prijs. Een ligbad laten plaatsen kost €700,- tot €1.500,-. Een douche plaatsen tussen de €500,- en €2.000,-. Een toilet €450,- tot €900,-.

In de onderstaande tabel zie je de prijzen in een overzicht.

Kosten sanitair in badkamer

Omschrijving  

Gemiddelde kosten

Ligbad € 700 – € 1.500
Douche € 500 – € 2.000
Toilet € 450 – € 900
Wastafel € 200 – € 1.000
Kraan € 150 – € 450
Vloer € 700 – € 1.800
Overige materialen, zoals sifons, leidingen, elektriciteit etc. € 150 – € 350

 

 

Badkamerrenovatie mogelijkheden

Badkamerrenovatie mogelijkheden

Heb je plannen om je badkamer te renoveren en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Dan ben je hier op de juiste plek. We hebben de beste mogelijkheden voor jou op een rijtje gezet.
Ben je ook nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Mogelijkheid 1: Mediterraanse badkamer

Een mediterraanse badkamer wordt ook wel een Marokkaanse badkamer genoemd. In deze badkamer maak je gebruik van Marokkaanse tegels, halfronde spiegels en een goudkleurige kraan.

Mogelijkheid 2: Een ton sur ton badkamer

Vraag je je ook af wat ton sur ton inhoudt? Het betekent dat je één basiskleur kiest en vervolgens van die basiskleur verschillende tinten in de badkamer toe past. Het gaat in deze trend om een rustige badkamer met balans.

Mogelijkheid 3: De combibadkamer

Een andere mogelijkheid op het gebied van badkamers is de combibadkamer. Hiermee wordt bedoelt dat er een combinatie is van stucwerk en tegels. Stucwerk is ook nog eens makkelijk te verven, waardoor je gemakkelijk de kleur kan aanpassen.

Mogelijkheid 4: De wellness badkamer

De wellness badkamer staat voor ontspanning en rust. In deze badkamer moeten houttinten en jungle planten erg aanwezig zijn. Dit geeft namelijk dat echte natuurlijke rust gevoel. Daarnaast maak je het af met een mooie inloopdouche en sauna.

Mogelijkheid 5: Een retro badkamer

Om je badkamer om te toveren in de retrostijl moet je gebruikmaken van pastelkleuren, terazzo tegels en een er een ovale spiegel in plaatsen. De iets lichtere variant van de retro badkamer is de scandinavische badkamer. Deze badkamer is iets rustiger.

Mogelijkheid 6: De tegelcombinatie

Vaak werd er maar 1 soort tegel gebruikt voor de badkamervloer en -wand. Nu is juist de trend om 3 verschillende soorten tegels te gebruiken voor je badkamer. Gebruik niet meer, want dat wordt te veel. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor 2 kleine tegels en 1 grote of juist 2 grote en 1 kleine. Die keus is helemaal aan jezelf.

Heb je nu een idee voor welke stijl bij jou past? Met deze tips maak je de voorbereiding van jouw badkamerrenovatie compleet!

Wat doet een dakdekker

wat doet een dakdekker

Benieuwd naar de werkzaamheden van een dakdekker en de kosten? In dit artikel leggen we alles duidelijk uit!

Werkzaamheden van een dakdekker

Een dakdekker houdt zich bezig met verschillende soorten dakwerken. Je kan hierbij denken aan dakrenovaties en het opnieuw bedekken van het dak. Toch zijn er veel meer werkzaamheden waar een dakdekker zich voor inzet. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van het dak. Hierbij wordt mos en ander vuil verwijderd en eventueel een dakcoating aangebracht. Je voorziet je dak hierdoor van een geheel nieuwe uitstraling. Het reinigen van het dak zorgt daarnaast voor een langere levensduur van het dak en de woning. Mos en ander vuil kunnen er op lange termijn voor zorgen dat de dakbedekking niet langer waterdicht is, waardoor lekkage kan ontstaan. Het reinigen van het dak is dus zeker de moeite waard!

Daarnaast vormen dakreparaties een groot deel van de bezigheden van dakdekkersbedrijven. De dakdekker repareert kleine beschadigingen, zoals kapotte dakpannen, scheuren in het dakleer of een beschadigd dakraam.

Tot slot voert een dakdekker regelmatig dakinspecties uit. Vaak is het onderdeel van een onderhoudsbeurt. De dakdekker gaat op zoek naar zwakke plekken in het dak. Vervolgens worden de beschadigingen meteen herstelt, zodat het dak in optimale staat verkeert. Via https://www.de10beste.nl/dakdekkers/ vind je eenvoudig een dakdekker.

Soorten dakbedekking

Wanneer je het dak nieuw wil laten bedekken zijn er genoeg verschillende materialen waar je uit kan kiezen. Elk materiaal zorgt voor een eigen uitstraling. Je keuzemogelijkheden worden met name bepaald door het type dak. Het is dus belangrijk na te gaan of je woning een plat of een hellend dak heeft.

Platte daken

Bitumen is met name geschikt voor platte daken. Het is op de korte termijn de voordeligste optie en is daarnaast ook nog snel aan te leggen. Naast bitumen is ook EPDM een geschikte keuze. EPDM is tegen alle weersomstandigheden bestand. Het kan zelfs als ondergrond voor een groen dak worden gebruikt! Tot slot is Pvc een veel gekozen dakbedekking voor platte daken. Een groot voordeel is dat pvc in veel verschillende kleuren beschikbaar is.

Hellende daken

Hellende daken worden veelal met dakpannen bedekt. Je hebt hierbij de keuze uit beton- of kleidakpannen. Betondakpannen zijn voordeliger en gaan gemiddeld zo’n 35 jaar mee. Kleidakpannen zijn een stukje duurder, maar gaan daarentegen wel 50 jaar mee.

Naast dakpannen kan je ook kiezen voor riet. Een rieten dak past niet bij iedere woning, maar zorgt wel voor een authentieke en luxueuze uitstraling. Daarnaast is het een goede isolatie. Wanneer je liever kiest voor een onderhoudsvrije dakbedekking, kan je het beste gaan voor koper of zink. Beide opties gaan wel 80 tot 100 jaar mee. Je betaalt even iets meer, maar hebt er na het plaatsen geen omkijken meer naar.

Wanneer zijn dakreparaties nodig?

Bij dakschade kan het om veel verschillende dingen gaan. Denk bijvoorbeeld aan kapotte dakpannen, lekkende dakgoten of kapot loodwerk. Zodra je ziet dat er sprake is van schade aan het dak, is het zaak zo snel mogelijk actie te ondernemen. Wordt een dakreparatie niet op tijd uitgevoerd? Dan is de kans op lekkage groot.

Daklekkages kunnen verschillende oorzaken hebben. Aansluitingen van schoorstenen, dakkapellen of zonnepanelen zijn vaak zwakke plekken. Scheuren in de dakbedekking ontstaan naarmate het dak lang aan de verschillende weersomstandigheden is blootgesteld. Ook hevige stormen zijn veelvoorkomende oorzaken van schade.

Een dakreparatie is over het algemeen geen goedkope renovatie. Toch is het belangrijk om te gaan voor zekerheid en de schade meteen aan te pakken. Door op tijd aan de bel te trekken en kleine reparaties direct uit te voeren, kan je grotere en duurdere reparaties voorkomen.

Een dakrenovatie kost iets meer, hierbij verhoog je wel de waarde van je woning en ben je zeker dat het dak van goede kwaliteit is.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten per m²
Kapotte dakpannen vervangen €250,-
Zwakke plekken plat dak vervangen €250,-
Reparatie daklekkage plat dak €275,-
Reparatie daklekkage hellend dak €250,-
Vervangen nokvorsten €75,-
Vernieuwen dakgoten €85,-

Tips bij het inschakelen van een dakdekker

Voor je beslist een dakdekker in te schakelen, is het slim om met een paar zaken rekening te houden. Woon je in een rijtjeswoning? Vraag dan bijvoorbeeld meteen de buren of ze ook nieuwe dakbedekking willen laten plaatsen. Door een groter project aan te bieden ontvang je wellicht een korting.

Vergeet ook niet na te kijken of je recht hebt op een subsidie. Particulieren kunnen meer informatie vinden op de website van energiesubsidiewijzer. Ben je ondernemer en heb je interesse in fiscale voordelen bij investeren in milieuvriendelijke technieken? Neem dan een kijkje op de website van de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wat kost een elektricien?

Energie kostenHet ligt aan de klus die je wilt laten doen of je een elektricien nodig hebt met ervaring of niet. Dan wil je natuurlijk eerst weten wat het tarief is van elektriciens voor het werk dat ze doen. Maar wanneer je niet teveel wilt betalen voor je nieuwe stopcontact is het ook belangrijk om te bepalen waar de elektricien de elektra vandaan haalt. Je wilt natuurlijk wel dat er materiaal van goede kwaliteit gebruikt wordt. Het gemiddelde uurtarief dat een elektricien hanteert voor bijvoorbeeld het verhelpen van storing in de meterkast of het aanleggen van een stopcontact is €44 per uur. Er zijn ook prijsverschillen tussen zelfstandigen en elektriciens in loondienst. Die verschillen kan je zien in de onderstaande tabel.

Uurloon Gemiddeld
Zelfstanding €35  en € 45
Loondienst €45 en €70

Je zoekt een elektricien bij jou in de buurt? Een overzicht van de 10 beste elektriciens.

Naast het verschil in uurtarieven tussen verschillende elektriciens zijn ook de kosten per project van invloed op de totaalprijs. Daarom is het slim om de klus eerst goed door te spreken met de elektricien. Over het algemeen zullen de meeste elektriciens de voorkeur geven aan een prijs voor een specifieke opdracht, maar een uurtarief is een goede maatstaf voor de kosten. Sommige elektriciens hanteren een vast bedrag aan voorrijkosten, maar meestal zal men een prijs per kilometer in rekening brengen. De meeste elektricien hebben ook een storingsdienst die je ook in het weekend en avonds kunnen helpen. Je wilt tenslotte niet een heel weekend zonder stroom zitten.

Werkzaamheden

De meest voorkomende werkzaamheden van een elektricien zijn aanleg en onderhoud van meterkasten, netwerken, groepenkasten, stopcontacten, verlichting en domotica. Je kunt een elektricien bijvoorbeeld inschakelen voor het installeren van een groepenkast, onderhoud aan de meterkast, of het repareren van beschadigde bekabeling.

Werkzaamheid Gemiddelde kosten
Vervangen stopcontact €20 en €45
Verplaatsen stopcontact €50 en €75
Meterkast vervangen 10 groepen €696 en €785
Verlichting gehele woning €1600 en €2000
Verlichting slaapkamer €100 en €260

Waarom is het belangrijk om te kiezen voor een erkende elektricien?

Voldoet je elektricien aan de onderstaande dingen dan heb je vast een goede elektricien voor je klus. We hebben de belangrijkste dingen hier op een rijtje gezet.

 • Een erkend elektricien levert kwaliteit

Een erkend elektricien heeft aantoonbare theoretische kennis en praktijkervaring voordat deze in aanmerking komt voor een erkenning van een brancheorganisatie. Dat wil zeker niet zeggen dat een elektricien zonder erkenning geen kwaliteit levert.

 • Erkende elektriciens denken aan de veiligheid

Veiligheid is een belangrijk onderwerp als je werkt met elektriciteit. Je wilt natuurlijk niet dat één van je aansluiting over belast raakt.

 • Een erkend elektricien is verzekerd

Een erkend elektricien is altijd verzekerd mocht er bijvoorbeeld brand uitbreken tijdens de werkzaamheden wat echt zelden voor komt dan zijn ze te minste verzekerd. Hij beschikt over het zegelrecht en kan dus bij bewezen aansprakelijkheid een beroep doen op zijn verzekering. Je zou er niet aan moeten denken om zelf te schade te moeten betalen.

 • Een erkend elektromonteur blijft continu bijleren

Vakkennis is  van onschatbare ware voor een elektricien. Een vakman blijft zichzelf continue bijscholen zodat ze op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen en technieken.

 • Een erkend elektricien heeft verstand van zaken

Een erkend elektricien denkt mee met wat de klant wil en komt met dingen waar de klanten zelf misschien wel nooit aan had gedacht.

Alles over vloerisolatie in een notendop

Vloerisolatie
In veel van de oudere woningen is er nog geen vloerisolatie bevestigd. Door de aanleg van vloerisolatie voorkom je dat 10-15% aan warmte verloren gaat via de vloer. Daarnaast kent de aanleg van vloerisolatie een hoop voordelen. In dit artikel vind je alles over vloerisolatie, in een nutshell

De voordelen van vloerisolatie

Aan het aanbrengen van vloerisolatie zijn een hoop voordelen verbonden. Zo voorkom je bijvoorbeeld koude benen en voeten. Veel warmte zal namelijk via de vloer uit de kamer verdwijnen bij gebrek aan voldoende vloerisolatie, waardoor de onderkant van de ruimte een stuk kouder is dan de bovenkant. Veel mensen verwijten dit de cv ketel. Een nieuwe cv ketel kopen is vaak een goede optie, mits er vloerisolatie in de vloer bevestigd is. 10-15% van de warmte in een woning loopt uit de ruimte als er geen vloerisolatie aangelegd is. Daarnaast bestaat er de kans dat er vocht en kou in de kruipruimte ontstaat dat zorgt voor aantasting aan de vloer. Bovendien zal een goed geïsoleerd huis een hoger energielabel krijgen wat zorgt voor een aanzienlijk stijging van de waarde van het huis. Genoeg reden dus om vloerisolatie aan te leggen als dit nog niet gedaan is.

De prijzen

Het is waarschijnlijk de eerste vraag die bij je naar boven komt nadat je geconstateerd hebt dat de aanleg van vloerisolatie geen overbodige luxe is: wat is de prijs van vloerisolatie. Deze prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het ene isolatiemateriaal prijziger dan het andere en is uiteraard de oppervlakte van de isolatie van belang als het om de prijs gaat. Doorgaans worden de volgende prijzen voor vloerisolatie gehanteerd:
1.400 euro eenmalig voor vloerisolatie in een rijtjeshuis

 • 1.600 euro voor vloerisolatie in een hoekwoning
 • 2.800 euro voor vloerisolatie in een vrijstaande woning

Hiertegenover staat echter wel een jaarlijkse besparing van 160 euro bij een rijtjeshuis, 180 euro bij een hoekwoning en 320 euro voor een vrijstaande woning. Deze bedragen zijn gebaseerd op huishoudens van 3 personen waarbij de cv ketel gemiddeld afgemeten is.

Conclusie

Gemiddeld heb je de investering van de nieuwe vloerisolatie er dus al na 9 jaar uit. Vloerisolatie zorgt dus niet alleen voor een hoger wooncomfort, financieel is het ook zeker het overwegen waard.

Kun je energiebesparende maatregelen eisen bij je verhuurder?

energielabel
Het antwoord is: nee, een verhuurder hoeft geen maatregelen te treffen die het energieverbruik van een woning doen verlagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van dubbel glas of isolatie. Huur je een huis en ben je bang voor een hoge energierekening of dat je er niet warmpjes bij zit deze winter? Lees dan dit artikel!

Stel de maatregelen voor bij de verhuurder

Je verhuurder is dus niet verplicht om maatregelen voor een lager energieverbruik te treffen. In Nederland is het niet wettelijk verplicht om deze maatregelen uit te voeren, omdat niet alle woningen in Nederland dubbel glas, isolatie of een zuinigere cv ketel nodig hebben. Als dit ontbreekt, is er dus niet sprake van onderhoudsgebrek aan de woning. Wil je toch dat je verhuurder ervoor zorgt dat het energieverbruik zo laag mogelijk blijft? Vraag dit dan aan bij de verhuurder. Soms doet de verhuurder dit gratis maar bijna altijd zal er een huurverhoging plaatsvinden wegens renovatie.

Verhuurder wil geen maatregelen treffen

Is de verhuurder niet van plan om de energiebesparende maatregelen uit te voeren? Dan kan je overwegen naar de rechter te stappen. De rechter kan de verhuurder verplichten de maatregelen uit te voeren, mits wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

 • Het gaat om vloerisolatie boven de kruipruimte, dakisolatie, gevelisolatie en/of raamisolatie.
 • Ook kan het gaan over het vervangen van een cv ketel van minstens 10 jaar oud voor een ketel waarvan het rendement minstens 80% is.
 • Je staat open om een huurverhoging te betalen die redelijk is in verhouding tot de kosten voor de renovatie

Verhuurder hanteert een te hoge huurverhoging

Vind jij dat de verhuurder te veel extra huur vraagt na de renovatie? Vraag dan de huurcommissie naar de redelijke huurverhoging die van toepassing moet zijn. De huurcommissie zal in de zaak duiken en met een juiste huurverhoging op de proppen komen. Wacht hier niet te lang mee nadat de maatregelen getroffen zijn, want dit kan pas tot 3 maanden erna.

Heb je geen zin in de laatste 2 alinea’s? Steek dan zelf de handen uit de mouwen. Vraag de verhuurder wel eerst of dit akkoord is, aangezien je niet zomaar aan de slag kan.

 

Muurisolatie prijzen en mogelijkheden

Muurisolatie prijzen en mogelijkhedenEr zijn verschillende manieren om uw muren te laten isoleren. Zo heeft u de keuze om de isolatie buiten de muren aan te brengen, in de spouwmuur en langs de binnenmuur. Elke vorm van isolatie heeft zo zijn eigen prijs, voor en nadelen. Maar wat zijn die voor en nadelen nu precies? Met welk soort isolatie bent u het voordeligste uit?

Buitenisolatie

Buitenisolatie staat ook wel bekend als gevelisolatie. In de praktijk blijkt dat dit vaak toch wel een erg goede manier van isolatie is, aangezien het aan alle wettelijke eisen kan voldoen en tegelijkertijd de energiekosten flink omlaag brengt. Ook als de kachels uit zijn, houdt buitenisolatie de warmte binnen doordat de warmte opgeslagen wordt in de muur en vervolgens in het huis vrijgelaten wordt. Andere voordelen zijn dat buitenisolatie beschermt tegen zomerhitte, schimmelvorming en een hogere isolatiewaarde haalt dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is minder goed als buitenisolatie. Toch is het een stap in de goede richting, aangezien er geen ruimte verlies is en beschermd tegen vochtproblemen. Toch is er maar een beperkt aantal ruimte om te isoleren, meestal 7 centimeter. Hierdoor heeft het minder isolerende werking dan als er meer isolatie is. Er zijn echter veel materialen die gebruikt kunnen worden in uw spouwmuur. Denk bijvoorbeeld aan steen-, glas-, of rotswol, isolatiekorrels en PUR schuim. Wel moeten uw muren minstens 24 cm dikte hebben, anders zijn ze er gewoon te dun voor.

Binnenmuurisolatie

Binnenmuurisolatie is geschikt voor zowel nieuwbouw huizen als renovatiehuizen. Deze vorm van isolatie komt echter niet zo heel vaak voor. Voor deze isolatie kunt u uit verschillende mogelijkheden kiezen, zoals het plaatsen van een voorzetwand. Dit is een afwerkings plaat dat aangebracht wordt tegen de muur en de tussenruimte wordt dan opgevuld met isolatiemateriaal. Een andere optie is cellenbeton. Dit beton stoot water af en voorkomt dus vochtproblemen

Prijzen

De prijzen van isolatie is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan de prijs per specialist verschillen, de grootte van uw huis en muren, het gebruikte materiaal dat u gebruikt, de manier van aanbrengen en nog veel meer. Het is dan ook aan te raden bij verschillende afnemers een offerte aan te vragen en de kosten te vergelijken. Op die manier kunt u soms tot wel 60% van uw geld besparen! Gemiddeld heeft binnenmuurisolatie een beginprijs van €40 euro per m2. Spouwmuurisolatie daarin tegen begint al vanaf €15 euro per m2.

Voordelen

Er zitten vele voordelen aan het isoleren van uw woning. Hoewel veel voordelen hierboven al benoemd worden, nemen wij ze toch nog graag even met u door. Om te beginnen bespaart u erg veel energie als u uw huis isoleert. Dit is beter voor zowel uw portemonnee als voor het milieu. Tevens maakt woonisolatie uw huis aantrekkelijker op de huizenmarkt en kunt u dus meer geld vragen voor uw woning, als u wenst te verhuizen. Door muurisolatie heeft u ook minder last van de omgevingsgeluiden en tocht. Als laatste voorkomt het een vochtige woning en zorgt het voor een warm huis in de winter ene en koel huis in de zomers.

Offerte aanvragen

Doordat er veel geconcurreerd wordt door isolatiebedrijven in de buurt, kunt u het beste een aantal offertes aanvragen bij isolatiebedrijven bij u in de buurt. Bij de meeste bedrijven is dit gratis en vrijblijvend, zodat u zelf kunt kiezen welk bedrijf u wilt inschakelen. Via de website www.kooyisolatie.nl komt u direct in contact met isolatiebedrijven bij u uit de buurt. Het aanvragen van een offerte is een fluitje van een cent.

Elektra draad doortrekken doe-het-zelf

elektra draad doortrekken
Het kan je maar zo overkomen; je hebt een prachtige nieuwe lamp gekocht of een nieuw televisiescherm en je komt erachter dat je geen elektriciteitsaansluiting hebt op de plek waar je nieuwe aanwinst wilt gaan hangen. Kan je elektra zelf doortrekken?

Safety First

Elektriciteitsdraden doortrekken of stopcontacten toevoegen is iets wat iedereen met een beetje gezond verstand zelf kan. Maar wel pas nadat je de nodige veiligheidsregels in acht hebt genomen. Net zoals eerder aangeven in het artikel over een defecte aardlekschakelaar: zet altijd je hoofd- of groepsschakelaar uit van het gedeelte in het huis waar je aan de slag gaat; informeer ook je huisgenoten, zodat die hem niet weer aanzetten terwijl jij bezig bent. Doe bij voorkeur schoenen met rubberen zolen aan en zorg dat je handen niet nat zijn. Je mag alleen aan draden komen van de elektriciteitsmeter.

Maak een plan

Bedenk eerst wat je allemaal nodig hebt. Teken uit op de muur waar je je nieuwe draden en eventuele contactdozen wil hebben, zodat je op kan meten hoeveel draad je nodig hebt. Let erop dat stopcontacten tegenwoordig meer dan 30 centimeter van de vloer geplaatst moeten worden.

In- of uitbouw

In nieuwbouwhuizen zit de elektra meer weggestopt en zal je misschien een sleuf in de muur moeten vrezen voor je nieuwe elektriciteitsleiding. Je kan ook gebruik maken van rechthoekige buissysteem die je op de plinten legt of langs de hoeken van de kamer kan bevestigen. Bij oudere huizen kan je de elektra vaak goed zien lopen en zie je ook de ‘lasdozen’, waar vanuit de elektrabuizen zich opsplitsen. Vanuit zo’n doos kan je vrij gemakkelijk je leidingen doortrekken.

Pvc-buizen

Elektriciteitsdraden in huis worden bijna altijd beschermd door een pvc-buis van 16 millimeter. Als je draden wil verlengen, zal je eerst een stuk pvc-buis naar de plek moet leggen, waardoorheen je later de elektra draad trekt. De buizen kan je met zadels (beugels) aan de muur bevestigen; gebruik altijd binnen 10 centimeter na een contactdoos een zadel en langs de muur om de 30 à 40 centimeter. Om de draad erdoorheen te trekken heb je een trekveer nodig, die een oogje heeft aan het einde. Ook kan je het uiteinde van een oude elektra draad gebruiken om een langere nieuwe draad door de buis te trekken, of zelfs meerdere nieuwe draden.

De kroon op je werk

Haal met een striptang de laatste centimeter isolatie van de draad weg en er verschijnen verschillende kleuren draden. Bruin is voor stroomaanvoer, blauw voor stroomafvoer, geel/groen is de aarddraad en zwart de schakeldraad, zodat je bijvoorbeeld verlichting aan en uit kunt zetten. Je gaat nu draden die dezelfde kleur hebben met elkaar verbinden. Hier heb je allerlei soorten klemmen voor of het bekende kroonsteentje. Zorg er altijd voor dat het koper van de draden niet meer te zien is na afloop. Dek het af met een ‘lasdoosje’, of zorg dat het mooi weggewerkt wordt achter het ophangkapje van de lamp. Je nieuwe lamp doet het!

Een elektricien inschakelen

Heb je ondanks de doe-het-zelf tips voor het doortrekken van elektra op deze pagina nog vragen? Of wil je een vakman inschakelen voor de aanleg van elektra? Bezoek dan de website van Enwelektriciteitswerken.be. De website staat vol met tips met betrekking tot elektriciteit. Daarnaast kom je er direct in contact met een elektricien die je het werk desgewenst uit handen neemt.