Badkamerrenovatie mogelijkheden

Badkamerrenovatie mogelijkheden

Heb je plannen om je badkamer te renoveren en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Dan ben je hier op de juiste plek. We hebben de beste mogelijkheden voor jou op een rijtje gezet.
Ben je ook nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Mogelijkheid 1: Mediterraanse badkamer

Een mediterraanse badkamer wordt ook wel een Marokkaanse badkamer genoemd. In deze badkamer maak je gebruik van Marokkaanse tegels, halfronde spiegels en een goudkleurige kraan.

Mogelijkheid 2: Een ton sur ton badkamer

Vraag je je ook af wat ton sur ton inhoudt? Het betekent dat je één basiskleur kiest en vervolgens van die basiskleur verschillende tinten in de badkamer toe past. Het gaat in deze trend om een rustige badkamer met balans.

Mogelijkheid 3: De combibadkamer

Een andere mogelijkheid op het gebied van badkamers is de combibadkamer. Hiermee wordt bedoelt dat er een combinatie is van stucwerk en tegels. Stucwerk is ook nog eens makkelijk te verven, waardoor je gemakkelijk de kleur kan aanpassen.

Mogelijkheid 4: De wellness badkamer

De wellness badkamer staat voor ontspanning en rust. In deze badkamer moeten houttinten en jungle planten erg aanwezig zijn. Dit geeft namelijk dat echte natuurlijke rust gevoel. Daarnaast maak je het af met een mooie inloopdouche en sauna.

Mogelijkheid 5: Een retro badkamer

Om je badkamer om te toveren in de retrostijl moet je gebruikmaken van pastelkleuren, terazzo tegels en een er een ovale spiegel in plaatsen. De iets lichtere variant van de retro badkamer is de scandinavische badkamer. Deze badkamer is iets rustiger.

Mogelijkheid 6: De tegelcombinatie

Vaak werd er maar 1 soort tegel gebruikt voor de badkamervloer en -wand. Nu is juist de trend om 3 verschillende soorten tegels te gebruiken voor je badkamer. Gebruik niet meer, want dat wordt te veel. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor 2 kleine tegels en 1 grote of juist 2 grote en 1 kleine. Die keus is helemaal aan jezelf.

Heb je nu een idee voor welke stijl bij jou past? Met deze tips maak je de voorbereiding van jouw badkamerrenovatie compleet!

Wat doet een dakdekker

wat doet een dakdekker

Benieuwd naar de werkzaamheden van een dakdekker en de kosten? In dit artikel leggen we alles duidelijk uit!

Werkzaamheden van een dakdekker

Een dakdekker houdt zich bezig met verschillende soorten dakwerken. Je kan hierbij denken aan dakrenovaties en het opnieuw bedekken van het dak. Toch zijn er veel meer werkzaamheden waar een dakdekker zich voor inzet. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van het dak. Hierbij wordt mos en ander vuil verwijderd en eventueel een dakcoating aangebracht. Je voorziet je dak hierdoor van een geheel nieuwe uitstraling. Het reinigen van het dak zorgt daarnaast voor een langere levensduur van het dak en de woning. Mos en ander vuil kunnen er op lange termijn voor zorgen dat de dakbedekking niet langer waterdicht is, waardoor lekkage kan ontstaan. Het reinigen van het dak is dus zeker de moeite waard!

Daarnaast vormen dakreparaties een groot deel van de bezigheden van dakdekkersbedrijven. De dakdekker repareert kleine beschadigingen, zoals kapotte dakpannen, scheuren in het dakleer of een beschadigd dakraam.

Tot slot voert een dakdekker regelmatig dakinspecties uit. Vaak is het onderdeel van een onderhoudsbeurt. De dakdekker gaat op zoek naar zwakke plekken in het dak. Vervolgens worden de beschadigingen meteen herstelt, zodat het dak in optimale staat verkeert. Via https://www.de10beste.nl/dakdekkers/ vind je eenvoudig een dakdekker.

Soorten dakbedekking

Wanneer je het dak nieuw wil laten bedekken zijn er genoeg verschillende materialen waar je uit kan kiezen. Elk materiaal zorgt voor een eigen uitstraling. Je keuzemogelijkheden worden met name bepaald door het type dak. Het is dus belangrijk na te gaan of je woning een plat of een hellend dak heeft.

Platte daken

Bitumen is met name geschikt voor platte daken. Het is op de korte termijn de voordeligste optie en is daarnaast ook nog snel aan te leggen. Naast bitumen is ook EPDM een geschikte keuze. EPDM is tegen alle weersomstandigheden bestand. Het kan zelfs als ondergrond voor een groen dak worden gebruikt! Tot slot is Pvc een veel gekozen dakbedekking voor platte daken. Een groot voordeel is dat pvc in veel verschillende kleuren beschikbaar is.

Hellende daken

Hellende daken worden veelal met dakpannen bedekt. Je hebt hierbij de keuze uit beton- of kleidakpannen. Betondakpannen zijn voordeliger en gaan gemiddeld zo’n 35 jaar mee. Kleidakpannen zijn een stukje duurder, maar gaan daarentegen wel 50 jaar mee.

Naast dakpannen kan je ook kiezen voor riet. Een rieten dak past niet bij iedere woning, maar zorgt wel voor een authentieke en luxueuze uitstraling. Daarnaast is het een goede isolatie. Wanneer je liever kiest voor een onderhoudsvrije dakbedekking, kan je het beste gaan voor koper of zink. Beide opties gaan wel 80 tot 100 jaar mee. Je betaalt even iets meer, maar hebt er na het plaatsen geen omkijken meer naar.

Wanneer zijn dakreparaties nodig?

Bij dakschade kan het om veel verschillende dingen gaan. Denk bijvoorbeeld aan kapotte dakpannen, lekkende dakgoten of kapot loodwerk. Zodra je ziet dat er sprake is van schade aan het dak, is het zaak zo snel mogelijk actie te ondernemen. Wordt een dakreparatie niet op tijd uitgevoerd? Dan is de kans op lekkage groot.

Daklekkages kunnen verschillende oorzaken hebben. Aansluitingen van schoorstenen, dakkapellen of zonnepanelen zijn vaak zwakke plekken. Scheuren in de dakbedekking ontstaan naarmate het dak lang aan de verschillende weersomstandigheden is blootgesteld. Ook hevige stormen zijn veelvoorkomende oorzaken van schade.

Een dakreparatie is over het algemeen geen goedkope renovatie. Toch is het belangrijk om te gaan voor zekerheid en de schade meteen aan te pakken. Door op tijd aan de bel te trekken en kleine reparaties direct uit te voeren, kan je grotere en duurdere reparaties voorkomen.

Een dakrenovatie kost iets meer, hierbij verhoog je wel de waarde van je woning en ben je zeker dat het dak van goede kwaliteit is.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten per m²
Kapotte dakpannen vervangen €250,-
Zwakke plekken plat dak vervangen €250,-
Reparatie daklekkage plat dak €275,-
Reparatie daklekkage hellend dak €250,-
Vervangen nokvorsten €75,-
Vernieuwen dakgoten €85,-

Tips bij het inschakelen van een dakdekker

Voor je beslist een dakdekker in te schakelen, is het slim om met een paar zaken rekening te houden. Woon je in een rijtjeswoning? Vraag dan bijvoorbeeld meteen de buren of ze ook nieuwe dakbedekking willen laten plaatsen. Door een groter project aan te bieden ontvang je wellicht een korting.

Vergeet ook niet na te kijken of je recht hebt op een subsidie. Particulieren kunnen meer informatie vinden op de website van energiesubsidiewijzer. Ben je ondernemer en heb je interesse in fiscale voordelen bij investeren in milieuvriendelijke technieken? Neem dan een kijkje op de website van de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wat kost een elektricien?

Energie kostenHet ligt aan de klus die je wilt laten doen of je een elektricien nodig hebt met ervaring of niet. Dan wil je natuurlijk eerst weten wat het tarief is van elektriciens voor het werk dat ze doen. Maar wanneer je niet teveel wilt betalen voor je nieuwe stopcontact is het ook belangrijk om te bepalen waar de elektricien de elektra vandaan haalt. Je wilt natuurlijk wel dat er materiaal van goede kwaliteit gebruikt wordt. Het gemiddelde uurtarief dat een elektricien hanteert voor bijvoorbeeld het verhelpen van storing in de meterkast of het aanleggen van een stopcontact is €44 per uur. Er zijn ook prijsverschillen tussen zelfstandigen en elektriciens in loondienst. Die verschillen kan je zien in de onderstaande tabel.

Uurloon Gemiddeld
Zelfstanding €35  en € 45
Loondienst €45 en €70

Je zoekt een elektricien bij jou in de buurt? Een overzicht van de 10 beste elektriciens.

Naast het verschil in uurtarieven tussen verschillende elektriciens zijn ook de kosten per project van invloed op de totaalprijs. Daarom is het slim om de klus eerst goed door te spreken met de elektricien. Over het algemeen zullen de meeste elektriciens de voorkeur geven aan een prijs voor een specifieke opdracht, maar een uurtarief is een goede maatstaf voor de kosten. Sommige elektriciens hanteren een vast bedrag aan voorrijkosten, maar meestal zal men een prijs per kilometer in rekening brengen. De meeste elektricien hebben ook een storingsdienst die je ook in het weekend en avonds kunnen helpen. Je wilt tenslotte niet een heel weekend zonder stroom zitten.

Werkzaamheden

De meest voorkomende werkzaamheden van een elektricien zijn aanleg en onderhoud van meterkasten, netwerken, groepenkasten, stopcontacten, verlichting en domotica. Je kunt een elektricien bijvoorbeeld inschakelen voor het installeren van een groepenkast, onderhoud aan de meterkast, of het repareren van beschadigde bekabeling.

Werkzaamheid Gemiddelde kosten
Vervangen stopcontact €20 en €45
Verplaatsen stopcontact €50 en €75
Meterkast vervangen 10 groepen €696 en €785
Verlichting gehele woning €1600 en €2000
Verlichting slaapkamer €100 en €260

Waarom is het belangrijk om te kiezen voor een erkende elektricien?

Voldoet je elektricien aan de onderstaande dingen dan heb je vast een goede elektricien voor je klus. We hebben de belangrijkste dingen hier op een rijtje gezet.

 • Een erkend elektricien levert kwaliteit

Een erkend elektricien heeft aantoonbare theoretische kennis en praktijkervaring voordat deze in aanmerking komt voor een erkenning van een brancheorganisatie. Dat wil zeker niet zeggen dat een elektricien zonder erkenning geen kwaliteit levert.

 • Erkende elektriciens denken aan de veiligheid

Veiligheid is een belangrijk onderwerp als je werkt met elektriciteit. Je wilt natuurlijk niet dat één van je aansluiting over belast raakt.

 • Een erkend elektricien is verzekerd

Een erkend elektricien is altijd verzekerd mocht er bijvoorbeeld brand uitbreken tijdens de werkzaamheden wat echt zelden voor komt dan zijn ze te minste verzekerd. Hij beschikt over het zegelrecht en kan dus bij bewezen aansprakelijkheid een beroep doen op zijn verzekering. Je zou er niet aan moeten denken om zelf te schade te moeten betalen.

 • Een erkend elektromonteur blijft continu bijleren

Vakkennis is  van onschatbare ware voor een elektricien. Een vakman blijft zichzelf continue bijscholen zodat ze op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen en technieken.

 • Een erkend elektricien heeft verstand van zaken

Een erkend elektricien denkt mee met wat de klant wil en komt met dingen waar de klanten zelf misschien wel nooit aan had gedacht.

Alles over vloerisolatie in een notendop

Vloerisolatie
In veel van de oudere woningen is er nog geen vloerisolatie bevestigd. Door de aanleg van vloerisolatie voorkom je dat 10-15% aan warmte verloren gaat via de vloer. Daarnaast kent de aanleg van vloerisolatie een hoop voordelen. In dit artikel vind je alles over vloerisolatie, in een nutshell

De voordelen van vloerisolatie

Aan het aanbrengen van vloerisolatie zijn een hoop voordelen verbonden. Zo voorkom je bijvoorbeeld koude benen en voeten. Veel warmte zal namelijk via de vloer uit de kamer verdwijnen bij gebrek aan voldoende vloerisolatie, waardoor de onderkant van de ruimte een stuk kouder is dan de bovenkant. Veel mensen verwijten dit de cv ketel. Een nieuwe cv ketel kopen is vaak een goede optie, mits er vloerisolatie in de vloer bevestigd is. 10-15% van de warmte in een woning loopt uit de ruimte als er geen vloerisolatie aangelegd is. Daarnaast bestaat er de kans dat er vocht en kou in de kruipruimte ontstaat dat zorgt voor aantasting aan de vloer. Bovendien zal een goed geïsoleerd huis een hoger energielabel krijgen wat zorgt voor een aanzienlijk stijging van de waarde van het huis. Genoeg reden dus om vloerisolatie aan te leggen als dit nog niet gedaan is.

De prijzen

Het is waarschijnlijk de eerste vraag die bij je naar boven komt nadat je geconstateerd hebt dat de aanleg van vloerisolatie geen overbodige luxe is: wat is de prijs van vloerisolatie. Deze prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het ene isolatiemateriaal prijziger dan het andere en is uiteraard de oppervlakte van de isolatie van belang als het om de prijs gaat. Doorgaans worden de volgende prijzen voor vloerisolatie gehanteerd:
1.400 euro eenmalig voor vloerisolatie in een rijtjeshuis

 • 1.600 euro voor vloerisolatie in een hoekwoning
 • 2.800 euro voor vloerisolatie in een vrijstaande woning

Hiertegenover staat echter wel een jaarlijkse besparing van 160 euro bij een rijtjeshuis, 180 euro bij een hoekwoning en 320 euro voor een vrijstaande woning. Deze bedragen zijn gebaseerd op huishoudens van 3 personen waarbij de cv ketel gemiddeld afgemeten is.

Conclusie

Gemiddeld heb je de investering van de nieuwe vloerisolatie er dus al na 9 jaar uit. Vloerisolatie zorgt dus niet alleen voor een hoger wooncomfort, financieel is het ook zeker het overwegen waard.

Kun je energiebesparende maatregelen eisen bij je verhuurder?

energielabel
Het antwoord is: nee, een verhuurder hoeft geen maatregelen te treffen die het energieverbruik van een woning doen verlagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van dubbel glas of isolatie. Huur je een huis en ben je bang voor een hoge energierekening of dat je er niet warmpjes bij zit deze winter? Lees dan dit artikel!

Stel de maatregelen voor bij de verhuurder

Je verhuurder is dus niet verplicht om maatregelen voor een lager energieverbruik te treffen. In Nederland is het niet wettelijk verplicht om deze maatregelen uit te voeren, omdat niet alle woningen in Nederland dubbel glas, isolatie of een zuinigere cv ketel nodig hebben. Als dit ontbreekt, is er dus niet sprake van onderhoudsgebrek aan de woning. Wil je toch dat je verhuurder ervoor zorgt dat het energieverbruik zo laag mogelijk blijft? Vraag dit dan aan bij de verhuurder. Soms doet de verhuurder dit gratis maar bijna altijd zal er een huurverhoging plaatsvinden wegens renovatie.

Verhuurder wil geen maatregelen treffen

Is de verhuurder niet van plan om de energiebesparende maatregelen uit te voeren? Dan kan je overwegen naar de rechter te stappen. De rechter kan de verhuurder verplichten de maatregelen uit te voeren, mits wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

 • Het gaat om vloerisolatie boven de kruipruimte, dakisolatie, gevelisolatie en/of raamisolatie.
 • Ook kan het gaan over het vervangen van een cv ketel van minstens 10 jaar oud voor een ketel waarvan het rendement minstens 80% is.
 • Je staat open om een huurverhoging te betalen die redelijk is in verhouding tot de kosten voor de renovatie

Verhuurder hanteert een te hoge huurverhoging

Vind jij dat de verhuurder te veel extra huur vraagt na de renovatie? Vraag dan de huurcommissie naar de redelijke huurverhoging die van toepassing moet zijn. De huurcommissie zal in de zaak duiken en met een juiste huurverhoging op de proppen komen. Wacht hier niet te lang mee nadat de maatregelen getroffen zijn, want dit kan pas tot 3 maanden erna.

Heb je geen zin in de laatste 2 alinea’s? Steek dan zelf de handen uit de mouwen. Vraag de verhuurder wel eerst of dit akkoord is, aangezien je niet zomaar aan de slag kan.

 

Muurisolatie prijzen en mogelijkheden

Muurisolatie prijzen en mogelijkhedenEr zijn verschillende manieren om uw muren te laten isoleren. Zo heeft u de keuze om de isolatie buiten de muren aan te brengen, in de spouwmuur en langs de binnenmuur. Elke vorm van isolatie heeft zo zijn eigen prijs, voor en nadelen. Maar wat zijn die voor en nadelen nu precies? Met welk soort isolatie bent u het voordeligste uit?

Buitenisolatie

Buitenisolatie staat ook wel bekend als gevelisolatie. In de praktijk blijkt dat dit vaak toch wel een erg goede manier van isolatie is, aangezien het aan alle wettelijke eisen kan voldoen en tegelijkertijd de energiekosten flink omlaag brengt. Ook als de kachels uit zijn, houdt buitenisolatie de warmte binnen doordat de warmte opgeslagen wordt in de muur en vervolgens in het huis vrijgelaten wordt. Andere voordelen zijn dat buitenisolatie beschermt tegen zomerhitte, schimmelvorming en een hogere isolatiewaarde haalt dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is minder goed als buitenisolatie. Toch is het een stap in de goede richting, aangezien er geen ruimte verlies is en beschermd tegen vochtproblemen. Toch is er maar een beperkt aantal ruimte om te isoleren, meestal 7 centimeter. Hierdoor heeft het minder isolerende werking dan als er meer isolatie is. Er zijn echter veel materialen die gebruikt kunnen worden in uw spouwmuur. Denk bijvoorbeeld aan steen-, glas-, of rotswol, isolatiekorrels en PUR schuim. Wel moeten uw muren minstens 24 cm dikte hebben, anders zijn ze er gewoon te dun voor.

Binnenmuurisolatie

Binnenmuurisolatie is geschikt voor zowel nieuwbouw huizen als renovatiehuizen. Deze vorm van isolatie komt echter niet zo heel vaak voor. Voor deze isolatie kunt u uit verschillende mogelijkheden kiezen, zoals het plaatsen van een voorzetwand. Dit is een afwerkings plaat dat aangebracht wordt tegen de muur en de tussenruimte wordt dan opgevuld met isolatiemateriaal. Een andere optie is cellenbeton. Dit beton stoot water af en voorkomt dus vochtproblemen

Prijzen

De prijzen van isolatie is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan de prijs per specialist verschillen, de grootte van uw huis en muren, het gebruikte materiaal dat u gebruikt, de manier van aanbrengen en nog veel meer. Het is dan ook aan te raden bij verschillende afnemers een offerte aan te vragen en de kosten te vergelijken. Op die manier kunt u soms tot wel 60% van uw geld besparen! Gemiddeld heeft binnenmuurisolatie een beginprijs van €40 euro per m2. Spouwmuurisolatie daarin tegen begint al vanaf €15 euro per m2.

Voordelen

Er zitten vele voordelen aan het isoleren van uw woning. Hoewel veel voordelen hierboven al benoemd worden, nemen wij ze toch nog graag even met u door. Om te beginnen bespaart u erg veel energie als u uw huis isoleert. Dit is beter voor zowel uw portemonnee als voor het milieu. Tevens maakt woonisolatie uw huis aantrekkelijker op de huizenmarkt en kunt u dus meer geld vragen voor uw woning, als u wenst te verhuizen. Door muurisolatie heeft u ook minder last van de omgevingsgeluiden en tocht. Als laatste voorkomt het een vochtige woning en zorgt het voor een warm huis in de winter ene en koel huis in de zomers.

Offerte aanvragen

Doordat er veel geconcurreerd wordt door isolatiebedrijven in de buurt, kunt u het beste een aantal offertes aanvragen bij isolatiebedrijven bij u in de buurt. Bij de meeste bedrijven is dit gratis en vrijblijvend, zodat u zelf kunt kiezen welk bedrijf u wilt inschakelen. Via de website www.kooyisolatie.nl komt u direct in contact met isolatiebedrijven bij u uit de buurt. Het aanvragen van een offerte is een fluitje van een cent.

Elektra draad doortrekken doe-het-zelf

elektra draad doortrekken
Het kan je maar zo overkomen; je hebt een prachtige nieuwe lamp gekocht of een nieuw televisiescherm en je komt erachter dat je geen elektriciteitsaansluiting hebt op de plek waar je nieuwe aanwinst wilt gaan hangen. Kan je elektra zelf doortrekken?

Safety First

Elektriciteitsdraden doortrekken of stopcontacten toevoegen is iets wat iedereen met een beetje gezond verstand zelf kan. Maar wel pas nadat je de nodige veiligheidsregels in acht hebt genomen. Net zoals eerder aangeven in het artikel over een defecte aardlekschakelaar: zet altijd je hoofd- of groepsschakelaar uit van het gedeelte in het huis waar je aan de slag gaat; informeer ook je huisgenoten, zodat die hem niet weer aanzetten terwijl jij bezig bent. Doe bij voorkeur schoenen met rubberen zolen aan en zorg dat je handen niet nat zijn. Je mag alleen aan draden komen van de elektriciteitsmeter.

Maak een plan

Bedenk eerst wat je allemaal nodig hebt. Teken uit op de muur waar je je nieuwe draden en eventuele contactdozen wil hebben, zodat je op kan meten hoeveel draad je nodig hebt. Let erop dat stopcontacten tegenwoordig meer dan 30 centimeter van de vloer geplaatst moeten worden.

In- of uitbouw

In nieuwbouwhuizen zit de elektra meer weggestopt en zal je misschien een sleuf in de muur moeten vrezen voor je nieuwe elektriciteitsleiding. Je kan ook gebruik maken van rechthoekige buissysteem die je op de plinten legt of langs de hoeken van de kamer kan bevestigen. Bij oudere huizen kan je de elektra vaak goed zien lopen en zie je ook de ‘lasdozen’, waar vanuit de elektrabuizen zich opsplitsen. Vanuit zo’n doos kan je vrij gemakkelijk je leidingen doortrekken.

Pvc-buizen

Elektriciteitsdraden in huis worden bijna altijd beschermd door een pvc-buis van 16 millimeter. Als je draden wil verlengen, zal je eerst een stuk pvc-buis naar de plek moet leggen, waardoorheen je later de elektra draad trekt. De buizen kan je met zadels (beugels) aan de muur bevestigen; gebruik altijd binnen 10 centimeter na een contactdoos een zadel en langs de muur om de 30 à 40 centimeter. Om de draad erdoorheen te trekken heb je een trekveer nodig, die een oogje heeft aan het einde. Ook kan je het uiteinde van een oude elektra draad gebruiken om een langere nieuwe draad door de buis te trekken, of zelfs meerdere nieuwe draden.

De kroon op je werk

Haal met een striptang de laatste centimeter isolatie van de draad weg en er verschijnen verschillende kleuren draden. Bruin is voor stroomaanvoer, blauw voor stroomafvoer, geel/groen is de aarddraad en zwart de schakeldraad, zodat je bijvoorbeeld verlichting aan en uit kunt zetten. Je gaat nu draden die dezelfde kleur hebben met elkaar verbinden. Hier heb je allerlei soorten klemmen voor of het bekende kroonsteentje. Zorg er altijd voor dat het koper van de draden niet meer te zien is na afloop. Dek het af met een ‘lasdoosje’, of zorg dat het mooi weggewerkt wordt achter het ophangkapje van de lamp. Je nieuwe lamp doet het!

Een elektricien inschakelen

Heb je ondanks de doe-het-zelf tips voor het doortrekken van elektra op deze pagina nog vragen? Of wil je een vakman inschakelen voor de aanleg van elektra? Bezoek dan de website van Enwelektriciteitswerken.be. De website staat vol met tips met betrekking tot elektriciteit. Daarnaast kom je er direct in contact met een elektricien die je het werk desgewenst uit handen neemt.

Laminaat en parket leggen doe-het-zelf

Laminaat en parket leggen doe-het-zelfHet leggen van een vloer wordt steeds vaker zelf gedaan. Vooral sinds het laminaat op de markt is. Laminaat is betrekkelijk goedkoop en gemakkelijk te leggen. Daarnaast neemt het weinig viezigheden op en blijft het lang goed. Én je kan uit de meest uiteenlopende motieven en kleuren kiezen. In dit blogbericht brengt Mijn Klusser u op de hoogte van de diverse opties.

Parketvloer

Een parketvloer is een stuk moeilijker te leggen, maar als je handig bent is het absoluut mogelijk. Parket is van echt hout gemaakt, wat je kamer een prachtige natuurlijke sfeer zal geven. Het zal meer ‘werken’ ( krimpen en uitzetten) en het vergt wat meer onderhoud.

Allereerst de ondergrond

Het is belangrijk om de ondervloer schoon en egaal te maken. Is het een betonnen vloer, dan kan je het beste de gaten opvullen met een egaliseermiddel en deze goed laten drogen. Heb je een houten vloer, zorg er dan voor dat deze vlak is; haal uitstekende spijkers weg en schuur oneffenheden weg.

Zwevende vloer

Bij een parketvloer zal je moeten kiezen of je de vloer direct op de ondergrond wilt verlijmen, of dat je hem ‘zwevend’ maakt. Direct verlijmen heeft als voordeel dat er vaak minder beweging en gekraak is, maar een zwevende vloer kan je gemakkelijker demonteren en kan extra egaliserend, vochtwerend en isolerend werken. Laat voor je met de vloer aan de slag gaat wel eerst al je nieuwe vloeronderdelen minimaal twee dagen in de ruimte liggen, om ze te laten wennen aan de luchtvochtigheid.

Beginnen maar

Kies een hoek waarin je begint en bepaal of je in de lengte wil leggen (maakt je kamer langer), in de breedte (maakt breder) of diagonaal (maakt smalle kamers ruimtelijker). Bij dat laatste heb je wel mee planken nodig. Kijk goed naar de instructie hoe jouw vloer gelegd moet worden. Bij kliklaminaat heb je een mes- of groefkant. Deze klikken precies in elkaar en je geeft nog even een klop na met een hamer (met blokje ertussen). Bij de start moet in de meeste gevallen de groefzijde naar de muur wijzen en houd altijd een centimeter afstand tot de muur, omdat de vloer uit kan zetten. Als je aan het begin blokjes van een centimeter tussen muur en vloer legt, weet je zeker dat deze ruimte niet aangeschoven wordt tijdens het leggen. Aan het einde haal je die gewoon weer weg en kan je die afstand afdekken met een (plak)plint. Als je nog een stuk plank of laminaat overhebt kan je deze trouwens gewoon gebruiken voor de volgende baan, mits deze dertig centimeter lang is.

Handige weetjes

Je kan bij veel doe-het-zelfzaken een laminaatsnijder en plintenknipper huren. Dit zal je een hoop zaagwerk schelen. Ook bestaan er ‘profielmallen’ die je helpen als je een leiding tegenkomt. Om de laatste plank ook goed aangesloten te krijgen kan je speciale trekijzers, of een koevoet gebruiken. Succes!

Laminaat en plinten laten leggen

Wil het niet vlotten met het leggen van het laminaat en de plinten? Dan is het tijd om een klusjesdienst in te schakelen. Begin eerst met het vergelijken van diverse klusjesmannen. Via Mijnklusser.be kom je in contact met meerdere klusbedrijven bij jou in de buurt. Het is aan jou om de aanbiedingen te vergelijken. Via de bovenstaande link vraag je binnen enkele klikken meerdere prijsopgaven aan.

Vochtbestrijding doe-het-zelf

Vochtbestrijding doe-het-zelfEr zijn verschillende soorten vochtproblemen en nog meer oorzaken voor vocht. Hoewel niet alle vochtoorzaken meteen te zien zijn, staat het wel vast dat ze op de lange termijn voor gezondheidsproblemen en schade aan uw woning kunnen zorgen.

Wat veroorzaakt vocht in huis?

 1. Condensatie is een grote veroorzaker van vocht. Vooral in kamers die bijna nooit verwarmd worden, zoals de logeerkamer is de kans groot. Condens kan geproduceerd worden door onder andere lichaamsvocht, douchen, koken en kamerplanten.
 2. Ook lekkage veroorzaakt veel vocht. Vooral kleine lekkages, die wij zelf niet eens weten. Doordat de leidingen in de muren verscholen zitten, merkt men amper dat er lekkage is, maar de muren merken het des te meer.
 3. Optrekkend vocht doordat Nederland een waterland is. Overal staat het grondwater hoog. Daarbij staat een groot deel van Nederland ook nog onder zeeniveau.
 4. Doorslaand vocht is het gevolg van wind en regen. Het laat de muur verzadigen en zal uiteindelijk naar de binnenmuur doorslaan. De hoofdreden voor deze vorm van vocht zijn slecht of oud voegwerk en of beschadigde muren. Daarnaast kan een volstaande regenpijp voor problemen binnenshuis zorgen.

Gevolgen

Er zijn een hoop gevolgen door vocht, maar wij zullen een aantal voor u op een rijtje zetten.

schimmelvorming zilvervisjes
ongedierte aangetaste constructie
algen hoge energierekening

Stappenplan injecteren

 1. Indien u pleisterwerk op uw muur heeft, is het noodzakelijk dat u de beschadigde delen afknipt tot ongeveer 20 cm boven de aangetaste gebieden. Met de platte beitel gaat dit het snelste. Stof ook de ondergrond goed af.
 2. Herstel mogelijke barsten en voegen met herstelmortel.
 3. Boo over de gehele lengte van de muur gaten. Deze gaten moeten 10 cm uit elkaar zijn en bij de vloerpas. Geen spouwmuur? Boor dan de gaten aan de buitenkant.
 4. Gebruik een steenboor van 12 mm en boor ongeveer 90 tot 95% van de muur. Om dit te doen kunt u het beste een stuk tape om de steenboor heen winkelen. Zo kunt u markeren tot hoever u nog moet boren.
 5. Breng met een spuitpistool en een slangetje de injecterende gel in de boorgaten tot ze volledig gevuld zijn.
 6. Repareer de gaten vervolgens met een reparerende mortel.
 7. Werk de muur af zoals u dat wilt. Bijvoorbeeld met kalkpleisterwerk.

Contact?

Voor meer informatie over hoe u zelf vochtproblemen kunt bestrijden of als u hulp nodig heeft met bepaalde vochtbestrijdingsmiddelen, raden wij u aan contact op te nemen met de vochtexperts bij u in de buurt. CEI Vochtbestrijding is zo’n partij die u graag van dienst is als het aankomt op het verhelpen van vochtproblemen. CEI heeft meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van vochtwering en renovatiewerken. Een vakman van CEI neemt u het werk graag uit handen.

Aardlekschakelaar kapot

Aardlekschakelaar kapotDe inkomende en uitgaande stroom in uw huis moet altijd gelijk aan elkaar staan. Daarom heeft ieder huis een meterkast met daarin een aardlekschakelaar. Deze meet hoeveel stroom er in uw huis komt en hoeveel uw huis verlaat. Wanneer dit echter bij een bepaalde groep niet klopt, wordt deze groep uitgeschakeld. Een aardlekschakelaar beschermd vier groepen, maar in oude huizen kunnen dit meer zijn. In nieuwe, grote huizen gebeurt het vaak dat er meerdere aardlekschakelaars zijn. Onze specialisten in de bouw leggen u graag uit wat te doen indien uw aardlekschakelaar het heeft begeven.

Storing in het huis.

Als uw aardlekschakelaar kapot is, moet u als eerste nagaan of er ergens een storing is. Ook bij uw elektriciteitsleverancier kan een storing zijn. Als er door uw hele huis een stroomstoring is, is de kans groot dat dit door uw elektriciteitsbedrijf komt. Uw buren vragen of de straatverlichting controleren kan dit ook bevestigen. In het geval van deze storing, kunt u het best geduldig afwachten tot de stroom het weer doet.

Wat te doen als de aardlekschakelaar is uitgeschakeld?

 1. Controleer of er in de omgeving onweer is geweest. Vaak kunt u de aardlekschakelaar dan in dat geval meteen weer aandoen. Schakelt de aardlekschakelaar meteen weer uit? Gaat u verder met de volgende tips.
 2. Haal de stekkers van alle elektrische apparaten uit de stopcontacten.
 3. Schakel alle andere groepen in de meterkast uit met de groepsschakelaars.
 4. Schakel de uitgeschakelde aardlekschakelaar en groepsschakelaars weer in.
 5. Sluit alle apparaten weer aan, tot de aardlekschakelaar opnieuw wordt uitgezet. Zo ontdekt u welk apparaat kapot is.
 6. Mochten er geen apparaat zijn die problemen heeft en ook geen sprake van overbelasting, schakel dan een installateur in.

Testen van de aardlekschakelaar

Het wordt aangeraden om minstens twee maal per jaar uw aardlekschakelaar te testen. Bijvoorbeeld bij de overgang van de zomer en wintertijd. Dit kunt u doen door de testknop in te drukken. De testknop herkent u doordat er een T of test opstaat. Als u op deze knop drukt, wordt de elektrische installatie uitgeschakeld. Gebeurt dit niet? Dan kunt u het beste een erkende installateur laten komen. Het zelfde geld wanneer u de schakelaar weer terug zet en niet alles naar behoren werkt.

Tips

 1. Laat uw aardlekschakelaar elke tien jaar controleren door een vakman.
 2. Controleer of uw hele huis geen stroom meer heeft.
 3. Gebruik zo min mogelijk verdeeldozen en verlengsnoeren. Als u stopcontacten te kort komt, vraag een expert een aantal nieuwen te maken.
 4. Laat ventilatieopeningen van elektrische spullen onbedekt.
 5. Plaats goede rookmelders in uw huis.

Contact?

Voor meer vragen over uw aardlekschakelaar of mocht het u zelf niet lukken om hem weer aan te zetten, kunt u contact zoeken met een elektricien van Hijinkbv.nl bij u in de buurt. Het bedrijf Hijink is landelijk actief, er bevindt zich dus altijd een elektricien bij u in de buurt. Graag helpen zij u met uw klus en brandveiligheid van uw huis.