Zo vind je de beste dakdekker

 

 

 

 

 

 

Zoek je naar een dakdekker om je dak te repareren, te renoveren of een nieuw dak te laten plaatsen? Het vinden van de juiste dakdekker kan een uitdaging zijn. In deze blog lees je handige tips voor het vinden van de beste dakdekker!

Welke werkzaamheden voert een dakdekker uit?

Weet jij precies voor welke werkzaamheden je een dakdekker kunt inschakelen? Nee? Je leest hieronder welke werkzaamheden dakdekkers uitvoeren!

  • Dakonderhoud: goed onderhoud is belangrijk voor de kwaliteit van je dak. Een onderhoudsbeurt bestaat uit een dakinspectie, dakreiniging en bij eventuele beschadigingen een dakreparatie. Na afloop van het onderhoud is het mogelijk je dak te impregneren of te coaten. Al deze “losse” werkzaamheden die horen bij een onderhoudsbeurt, kunnen ook los van elkaar uitgevoerd worden.
  • Dakreparatie: is je dak beschadigd? Schakel dan een dakdekker in voor dakreparatie. Bij daklekkage is het belangrijk om zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen.
  • Dakrenovatie: wanneer je dak de maximale levensduur heeft bereikt, is een dakrenovatie nodig. Hierbij worden alle beschadigde en verouderde onderdelen van het dak herstelt.
  •  Nieuw dak: tot slot bouwen dakdekkers natuurlijk ook nieuwe daken op bijvoorbeeld woningen, schuurtjes en overkappingen.
  • Dakisolatie: is je dak nog niet geïsoleerd? Zonde, want je bespaard hiermee veel geld op je energierekening! Je kunt ook hiervoor een dakdekker inschakelen.

Waar moet je op letten bij het zoeken naar een dakdekker?

Ben je op zoek naar een dakdekker? Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten in je zoektocht.

1. Spoed of niet?

Als je met een dakprobleem te maken hebt dat onmiddellijke aandacht vereist, zoals een ernstige lekkage, is het belangrijk om te zoeken naar een dakdekker die spoedservice biedt. Niet alle dakdekkers zijn 24/7 beschikbaar, dus zorg ervoor dat je er een vindt die snel kan reageren en het probleem snel kan oplossen.

2. Specialisatie van de dakdekker

Elke dakdekker heeft zijn eigen specialisaties en vaardigheden. Sommige dakdekkers zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in platte daken, terwijl anderen juist ervaring hebben met hellende daken. Niet alleen het type dak is een specialisatie, maar ook werkzaamheden of een specifieke soort dakbedekking.

Het is belangrijk om een dakdekker te kiezen die ervaring heeft met het soort dak dat je hebt of wilt laten plaatsen.

3. Keurmerken

Bij het selecteren van een dakdekker is het verstandig om te kijken naar keurmerken en certificeringen. Een gerenommeerde dakdekker zal waarschijnlijk gecertificeerd zijn door brancheorganisaties en beschikken over keurmerken die de kwaliteit van het werk garanderen. Een van de belangrijkste keurmerken in de dakdekkersbranche is het KOMO-certificaat. Dit certificaat geeft aan dat de dakdekker voldoet aan de kwaliteitsnormen die zijn vastgesteld door onafhankelijke instanties.

4. Referenties en reviews

Het is altijd een goed idee om referenties en reviews van eerdere klanten te raadplegen voordat je een dakdekker inhuurt. Vraag de dakdekker om referenties van recente projecten en neem contact op met deze klanten om hun ervaringen te achterhalen. Dit geeft je een goed beeld van de kwaliteit van het werk en de betrouwbaarheid van de dakdekker.

Daarnaast kun je ook online reviews en beoordelingen raadplegen. Op online platforms of gespecialiseerde websites kunnen klanten hun ervaringen delen. Let hierbij wel op dat de reviews betrouwbaar en authentiek zijn: mensen zijn soms eerdere geneigd om een negatieve review te plaatsen.

5. De kosten van de dakdekker

Natuurlijk speelt ook het kostenplaatje een rol bij het kiezen van de beste dakdekker. Bedenk dus goed wat je maximale budget is. Wanneer je een offerte hebt aangevraagd, moet je op een aantal dingen letten.

Let hierbij niet alleen op de totale kosten, maar ook op wat er precies in de offerte is inbegrepen. Zijn materialen, arbeidskosten en eventuele extra’s duidelijk gespecificeerd? Vraag ook naar mogelijke bijkomende kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Daarnaast is het verstandig om niet alleen naar de laagste prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit van het werk dat wordt geleverd. Een dakdekker die iets duurder is, maar hoogwaardige materialen gebruikt en vakmanschap levert, kan uiteindelijk een betere investering zijn op de lange termijn.

Bron artikel: https://www.topdak.nl/

Je woonkamer stuken: de mogelijkheden

woonkamer stuken

 

 

 

 

 

 

 

Het stuken van een woning is vaak bedoeld om de muren effen en egaal te maken. Dit wordt gedaan door een materiaal, genaamd pleister, op de muur te smeren. Maar dat is niet de enige mogelijkheid bij het stuken van een woonkamer.

Optie 1 en 2: Voor de sier versus praktisch

In theorie zijn er twee manieren waarop je kunt stuken in huis. Je kunt kiezen om de muren glad en egaal te maken zodat je kunt behangen en schilderen, of je kunt kiezen voor sierpleister. Bij sierpleister gaat het dus niet zo zeer om het perfectioneren van een muur, maar is het bedoeld om structuur aan te brengen en de kamer een unieke look te geven.

Bij sierpleister heb je verschillende soorten.

  • Spachtelputz. Dit is een pleister wat kunststofgebonden is en voor het grootste deel uit gebroken marmerkorrels bestaat. Het andere deel bestaat uit een bindmiddel. Het zorgt voor een mooie en sterke afwerking en is ontzettend populair.
  • Rustiekputz. De korrelgrootte van rustiekputz is gemiddeld, ten opzichte van de andere twee opties. Wat voordelig is aan rustiekputz is het feit dat het boen- en stootvast is en het een praktische afwerking is. Daarnaast gaat het ontzettend lang mee.
  • Granol. Granol heeft een grove structuur en je kunt deze manier van sierpleister makkelijk herkennen aan de putjes en groeven.

Optie 3: Spackspuitwerk

Eigenlijk valt dit onder het kopje ‘sierpleister’, maar het is een specifieke manier van stuken. Één van de redenen waardoor dit bijzonder is, is omdat het vooral op plafonds wordt aangebracht. Spack is een korrelpleister en zorgt dus net als sierpleister voor een bijzondere structuur en effect op de muur of het plafond.

Daarnaast wordt spack op een andere manier aangebracht. Namelijk met een spuitmachine. De spack wordt dan onder hoge druk aangebracht op de gewenste ondergrond. Het bestaat uit een kunsthars en kalk bevattende pasta.

Het stuken van een woning is vaak bedoeld om de muren effen en egaal te maken. Dit wordt gedaan door een materiaal, genaamd pleister, op de muur te smeren. Maar dat is niet de enige mogelijkheid bij het stuken van een woonkamer.

 

Maak een einde aan vocht in huis!

vocht in huis

 

 

 

 

 

 

 

Vocht in huis is de oorzaak van veel ellende, en het kan makkelijk voorkomen worden. Lees hier hoe je het aanpakt, en wat je moet doen wanneer er toch een vochtprobleem ontstaat. 

De gevolgen van vocht in huis 

Het is niet alleen onprettig voor jezelf, het is ook nog eens schadelijk voor zowel je woning als jouw gezondheid. Hieronder staan een aantal gevolgen van een vochtprobleem op een rijtje. Weet je dus niet zeker of jij hier ook last van hebt, neem dan ook een kijkje op deze pagina. 

  • Schimmel. Op warme plekken en vocht groeit schimmel ontzettend snel. Wanneer er dus een lekkage is, of je hebt last van optrekkend of doorslaand vocht, is de kans op schimmel ook enorm hoog. 
  • Gezondheidsproblemen. Schimmels kunnen kwaaltjes zoals astma en andere luchtwegproblemen verergeren. Daarnaast kan lucht met veel vocht er voor zorgen dat je last van je keel krijgt, je veel moet hoesten en niezen en bijvoorbeeld een piepende ademhaling krijgt. 
  • Condensatie. In tegenstelling tot de andere twee punten is dit minder erg. Je hebt namelijk wel vaker condensatie op de ramen, met bijvoorbeeld koken of douchen. Dat is ook helemaal niet erg. Pas wanneer deze condensatie niet weg trekt hoef je je zorgen te maken. 
  • Ongedierte. Warme, vochtige plekken zijn ook een haard voor ongediertes zoals muizen, ratten, mieren en bijvoorbeeld kakkerlakken. 
  • Vochtplekken. Zie je plekken op de muur die niet meer droog worden? Dan heb je te maken met vochtplekken. Dit is vaak het gevolg van optrekkend of doorslaand vocht. Heb je een lekkage aan het dak? Dan kunnen ze ook in je plafond terecht komen.

Vochtbestrijding methodes  

Er zijn een aantal manieren waarop je dit kunt voorkomen of waarmee je het kunt oplossen mocht het wel zover komen. 

Voorkomen 

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom kun je de onderstaande punten mee nemen en hopelijk het vocht voor zijn. 

    • Ventileren. Ventilatie is ontzettend belangrijk. Vooral tijdens het koken en het douchen is het belangrijk dat er genoeg frisse lucht binnenkomt. Je kunt dit doen door de ramen open te zetten, maar je kunt ook extra ventilatie aanbrengen. 
  • Droogmaken. Na het douchen is het slim om de vloeren en muren droog te maken met een trekken of een handdoek. Dit gaat overtollig vocht tegen. 
  • Temperatuur. Zorg ervoor dat het niet kouder dan 15 graden is in huis. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het vocht in de lucht gaat liggen. 
  • Isolatie. Een goed geïsoleerd huis heeft minder kans op een vochtprobleem. Je kunt hiervoor zorgen door letterlijk isolatie aan te brengen, of door dubbele of triple glazen in de ramen te zetten. 

Genezen 

Helaas is dat niet altijd genoeg. In sommige gevallen ben je gewoonweg te laat, en vaak kun je tegen een daklekkage weinig doen. In dat geval zijn er een aantal methodes die je kunt inzetten. Dit kun je door een vochtspecialist laten doen, en in sommige gevallen zelf. 

  • Injecteren. Dit doe je wanneer je last hebt van optrekkend vocht. Er worden gaten in de muur geboord en hierin wordt een vochtwerende gel gedaan. Hierdoor kan het vocht niet meer in de muur trekken. 
  • Carebrick. Dit is een andere manier van optrekkend vocht bestrijden. Er wordt dan gebruik gemaakt van een natuurlijk verdampingsysteem. 
  • Impregneren. Bij impregneren gaat het om het bestrijden van doorslaand vocht. Doorslaand vocht houdt in dat neerslag door de muur heen slaat. Dit kun je tegen gaan door een vochtwerend middel op de muur te smeren. 
  • Kelder afdichten. Oftewel de keldermuren en vloeren volledig waterdicht maken. De kelder heeft vaak last van optrekkend grondwater omdat het zo laag ligt. Dit is een effectieve manier om dit tegen te gaan. 
  • Drainage. Heb je last van overtollig water in je kelder? Dan kun je er voor kiezen dit weg te laten pompen. Dit wordt ook wel drainage genoemd. 

Voordelen van een vochtspecialist

Je kunt er voor kiezen zelf aan de slag te gaan met vochtbestrijding, maar er wordt aangeraden dit uit te besteden aan een professionele vakman. De reden hiervan is dat een vochtspecialist de juiste kennis heeft en precies weet hoe hij of zij zo makkelijk en effectief mogelijk te werk kan gaan. Zoals je hierboven kunt lezen helpt niet elke methode voor elk probleem, en ook daarbij kan een specialist van pas komen. En natuurlijk bespaart het jezelf tijd. 

 

Dak vervangen: werkwijze en kosten

dak

 

 

 

 

 

 

 

Wind, regen of sneeuw. Het gaat niet altijd van een leien dakje. Soms is een dak namelijk toe aan vernieuwing. Lees hier alles over dak vervanging.

Waarom je dak vervangen?

Stel je voor het regent en je komt erachter dat er een gat zit in je favoriete paraplu. Nu wordt je alsnog nat. Dan is het gewoon tijd om je oude vertrouwde paraplu te vervangen met een nieuwe. Helaas gaat het vervangen van een dak niet zo makkelijk als het kopen van een nieuwe paraplu, en daarom moet je goed nadenken of het echt nodig is. Er zijn een aantal punten waar je aan kunt zien dat het tijd is voor vernieuwing:

    • Schade. Misschien het meest voor de hand liggendst. Denk aan scheuren, blaren en plooien in de dakbedekking van een plat dak.
    • Lekkage. Deze gaat hand in hand met de schade. Dit kan lekkage zijn aan de dakgoten of door eerder genoemde schade zoals scheuren.
    • Ouderdom. Daken kunnen aardig lang mee, maar niet voor altijd.
    • Woninguitbreiding. Wil je een stuk bij je huis aan? Dan kan het verstandig zijn het volledige dak daarbij te betrekken en deze te vernieuwen.

Kosten dak vervangen

Er zit nogal een verschil in de kosten als je kijkt naar het materiaal waarmee je werkt. Zo kost het vervangen van een plat dak vaak minder dan dat van een rieten dak. De kosten worden over het algemeen uitgerekend door middel van m². Ook moet je rekening houden met het uurloon van een dakdekker. Kies je ervoor om ook isolatie te laten plaatsen? Dan ben je snel € 25,- tot € 150,- per meter kwijt.

Verschillende soorten daken

Plat dak  Dakpannen 
Een dak wat bestaat uit één horizontaal dakvlak en is vaak gemaakt van bitumen. Er is vaak een lichte hellingshoek zodat het water er niet op blijft staan. Je komt dit het meeste voor en wordt gebruikt op hellende daken. Ze zijn vaak gemaakt van klei of beton. Je kunt hierbij ook kiezen uit verschillende vormen.
€ 20,- tot € 40,- per m²  € 80,- tot € 140,- per m²
EPDM Rieten dak
Het gaat hierbij uit een dakbedekking die gemaakt is van rubber. Het gaat erg lang mee en is ontzettend onderhoudsvriendelijk. Bij een rieten dak is het grootste voordeel dat het enorm goed geïsoleerd is, en dit betekent dat extra isoleren vaak overbodig is.
€ 30,- tot € 70,- per m²
€ 80,- tot € 100,- per m²

Alles over badkamersanitair

Badkamer sanitair is een breed begrip. In grote lijnen is alles wat in je badruimte staat, sanitair. Dat kunnen accessoires zijn, de douche, de wastafel, het toilet, kranen en een bad. Om optimaal te kunnen genieten, nu en in de toekomst, is het belangrijk dat je het sanitair met zorg uitkiest. Niet alleen het gemak is belangrijk, ook de kleuren spelen een grote rol. Beiden zorgen dan uiteindelijk voor de perfecte sfeer die je voor ogen had en nu dus heeft.Het begrip badkamersanitair is als volgt te omschrijven: alles wat in je badruimte wordt geplaatst met als doel, de verzorging van uw lichaam. Bovendien is er ook mindervalide sanitair. Dat zijn ondermeer hulpmiddelen, een speciale wastafel en een speciale kraan.

Aanbod badkamersanitair

Er is een enorme keus met betrekking tot gebruiksdoel, de vele mogelijkheden, materiaal en vorm.
Het gebruiksdoel is het bevorderen van het woongenot en van de tevredenheid voor de consument.

De mogelijkheden zijn enorm. De keuze en de aankleding van je badkamer is erg groot. Om precies te weten wat je uiteindelijk wilt, is het belangrijk eerst een schets te maken. Zo kom je op den duur te weten wat je wilt hebben, en waar het geplaatst moet worden. Let daarbij vooral op het leidingwerk en de aan- en afvoer. Sanitair laat je het liefst plaatsen door een Loodgieter. Op Loodgieters.in vind je een overzicht van alle loodgieters in de regio.

Materialen

Wasbakken zijn er van kunststof, van geëmailleerd staal, rvs en van keramiek. Douchebakken en badkuipen zijn vervaardigd uit geëmailleerd staal, kunststof en kunstmarmer. Douchecabines zijn van glas of kunststof. Een toiletpot is meestal gemaakt van keramiek.

Vormen badkamersanitair

Er komt steeds meer variatie van het sanitair. Bij een wastafel kunt u kiezen uit een ronde, een ovale, een rechthoekige en uit een hartvormig model. Zo kunt u nog wel even verder gaan wat betreft de vormen van een bad, douchecabine en douches.

Kleur van het sanitair

Veel sanitaire mogelijkheden zijn in vele kleuren leverbaar. Zo kan je je sanitair optimaal afstemmen op de rest van uw badkamer.

Schoonmaken van sanitair

Schoonmaken is een belangrijk onderdeel om je badruimte tiptop in conditie te houden. Ook het zien van je schone en frisse badafdeling zal u een goed gevoel geven. Daarbij spelen hygiëne en je gezondheid ook een rol van betekenis.Voordat je een schoonmaakmiddel gaat gebruiken moet je eerst de gebruiksaanwijzing goed lezen. Hiermee voorkom je ongelukken. Bij verkeerd gebruik kunnen er schadelijke dampen ontstaan. Ga nooit twee verschillende schoonmaakmiddelen mengen. Er kunnen dan namelijk chemische reacties ontstaan. Deze reacties kunnen schadelijk zijn voor jou, voor je sanitair en voor het milieu.

De bekende kalkaanslag verwijderen
Vooral bij wastafels is het verstandig om allesreinigers te gebruiken tegen kalkafzetting. Ook kan ammoniak worden gebruikt die natuurlijk moet worden verdund met water. Polijstmiddelen op basis van krijt zijn bijzonder goed te gebruiken op keramiek. Ook schoonmaakmiddelen op basis van azijn zijn prima te gebruiken.

Wat kost badkamersanitair?

Sanitair in de badkamer is verschillend in prijs. Een ligbad laten plaatsen kost €700,- tot €1.500,-. Een douche plaatsen tussen de €500,- en €2.000,-. Een toilet €450,- tot €900,-.

In de onderstaande tabel zie je de prijzen in een overzicht.

Kosten sanitair in badkamer

Omschrijving  

Gemiddelde kosten

Ligbad € 700 – € 1.500
Douche € 500 – € 2.000
Toilet € 450 – € 900
Wastafel € 200 – € 1.000
Kraan € 150 – € 450
Vloer € 700 – € 1.800
Overige materialen, zoals sifons, leidingen, elektriciteit etc. € 150 – € 350

 

 

Badkamerrenovatie mogelijkheden

Badkamerrenovatie mogelijkheden

Heb je plannen om je badkamer te renoveren en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Dan ben je hier op de juiste plek. We hebben de beste mogelijkheden voor jou op een rijtje gezet.
Ben je ook nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Mogelijkheid 1: Mediterraanse badkamer

Een mediterraanse badkamer wordt ook wel een Marokkaanse badkamer genoemd. In deze badkamer maak je gebruik van Marokkaanse tegels, halfronde spiegels en een goudkleurige kraan.

Mogelijkheid 2: Een ton sur ton badkamer

Vraag je je ook af wat ton sur ton inhoudt? Het betekent dat je één basiskleur kiest en vervolgens van die basiskleur verschillende tinten in de badkamer toe past. Het gaat in deze trend om een rustige badkamer met balans.

Mogelijkheid 3: De combibadkamer

Een andere mogelijkheid op het gebied van badkamers is de combibadkamer. Hiermee wordt bedoelt dat er een combinatie is van stucwerk en tegels. Stucwerk is ook nog eens makkelijk te verven, waardoor je gemakkelijk de kleur kan aanpassen.

Mogelijkheid 4: De wellness badkamer

De wellness badkamer staat voor ontspanning en rust. In deze badkamer moeten houttinten en jungle planten erg aanwezig zijn. Dit geeft namelijk dat echte natuurlijke rust gevoel. Daarnaast maak je het af met een mooie inloopdouche en sauna.

Mogelijkheid 5: Een retro badkamer

Om je badkamer om te toveren in de retrostijl moet je gebruikmaken van pastelkleuren, terazzo tegels en een er een ovale spiegel in plaatsen. De iets lichtere variant van de retro badkamer is de scandinavische badkamer. Deze badkamer is iets rustiger.

Mogelijkheid 6: De tegelcombinatie

Vaak werd er maar 1 soort tegel gebruikt voor de badkamervloer en -wand. Nu is juist de trend om 3 verschillende soorten tegels te gebruiken voor je badkamer. Gebruik niet meer, want dat wordt te veel. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor 2 kleine tegels en 1 grote of juist 2 grote en 1 kleine. Die keus is helemaal aan jezelf.

Heb je nu een idee voor welke stijl bij jou past? Met deze tips maak je de voorbereiding van jouw badkamerrenovatie compleet!

Wat doet een dakdekker

wat doet een dakdekker

Benieuwd naar de werkzaamheden van een dakdekker en de kosten? In dit artikel leggen we alles duidelijk uit!

Werkzaamheden van een dakdekker

Een dakdekker houdt zich bezig met verschillende soorten dakwerken. Je kan hierbij denken aan dakrenovaties en het opnieuw bedekken van het dak. Toch zijn er veel meer werkzaamheden waar een dakdekker zich voor inzet. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van het dak. Hierbij wordt mos en ander vuil verwijderd en eventueel een dakcoating aangebracht. Je voorziet je dak hierdoor van een geheel nieuwe uitstraling. Het reinigen van het dak zorgt daarnaast voor een langere levensduur van het dak en de woning. Mos en ander vuil kunnen er op lange termijn voor zorgen dat de dakbedekking niet langer waterdicht is, waardoor lekkage kan ontstaan. Het reinigen van het dak is dus zeker de moeite waard!

Daarnaast vormen dakreparaties een groot deel van de bezigheden van dakdekkersbedrijven. De dakdekker repareert kleine beschadigingen, zoals kapotte dakpannen, scheuren in het dakleer of een beschadigd dakraam.

Tot slot voert een dakdekker regelmatig dakinspecties uit. Vaak is het onderdeel van een onderhoudsbeurt. De dakdekker gaat op zoek naar zwakke plekken in het dak. Vervolgens worden de beschadigingen meteen herstelt, zodat het dak in optimale staat verkeert. Via https://www.de10beste.nl/dakdekkers/ vind je eenvoudig een dakdekker.

Soorten dakbedekking

Wanneer je het dak nieuw wil laten bedekken zijn er genoeg verschillende materialen waar je uit kan kiezen. Elk materiaal zorgt voor een eigen uitstraling. Je keuzemogelijkheden worden met name bepaald door het type dak. Het is dus belangrijk na te gaan of je woning een plat of een hellend dak heeft.

Platte daken

Bitumen is met name geschikt voor platte daken. Het is op de korte termijn de voordeligste optie en is daarnaast ook nog snel aan te leggen. Naast bitumen is ook EPDM een geschikte keuze. EPDM is tegen alle weersomstandigheden bestand. Het kan zelfs als ondergrond voor een groen dak worden gebruikt! Tot slot is Pvc een veel gekozen dakbedekking voor platte daken. Een groot voordeel is dat pvc in veel verschillende kleuren beschikbaar is.

Hellende daken

Hellende daken worden veelal met dakpannen bedekt. Je hebt hierbij de keuze uit beton- of kleidakpannen. Betondakpannen zijn voordeliger en gaan gemiddeld zo’n 35 jaar mee. Kleidakpannen zijn een stukje duurder, maar gaan daarentegen wel 50 jaar mee.

Naast dakpannen kan je ook kiezen voor riet. Een rieten dak past niet bij iedere woning, maar zorgt wel voor een authentieke en luxueuze uitstraling. Daarnaast is het een goede isolatie. Wanneer je liever kiest voor een onderhoudsvrije dakbedekking, kan je het beste gaan voor koper of zink. Beide opties gaan wel 80 tot 100 jaar mee. Je betaalt even iets meer, maar hebt er na het plaatsen geen omkijken meer naar.

Wanneer zijn dakreparaties nodig?

Bij dakschade kan het om veel verschillende dingen gaan. Denk bijvoorbeeld aan kapotte dakpannen, lekkende dakgoten of kapot loodwerk. Zodra je ziet dat er sprake is van schade aan het dak, is het zaak zo snel mogelijk actie te ondernemen. Wordt een dakreparatie niet op tijd uitgevoerd? Dan is de kans op lekkage groot.

Daklekkages kunnen verschillende oorzaken hebben. Aansluitingen van schoorstenen, dakkapellen of zonnepanelen zijn vaak zwakke plekken. Scheuren in de dakbedekking ontstaan naarmate het dak lang aan de verschillende weersomstandigheden is blootgesteld. Ook hevige stormen zijn veelvoorkomende oorzaken van schade.

Een dakreparatie is over het algemeen geen goedkope renovatie. Toch is het belangrijk om te gaan voor zekerheid en de schade meteen aan te pakken. Door op tijd aan de bel te trekken en kleine reparaties direct uit te voeren, kan je grotere en duurdere reparaties voorkomen.

Een dakrenovatie kost iets meer, hierbij verhoog je wel de waarde van je woning en ben je zeker dat het dak van goede kwaliteit is.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten per m²
Kapotte dakpannen vervangen €250,-
Zwakke plekken plat dak vervangen €250,-
Reparatie daklekkage plat dak €275,-
Reparatie daklekkage hellend dak €250,-
Vervangen nokvorsten €75,-
Vernieuwen dakgoten €85,-

Tips bij het inschakelen van een dakdekker

Voor je beslist een dakdekker in te schakelen, is het slim om met een paar zaken rekening te houden. Woon je in een rijtjeswoning? Vraag dan bijvoorbeeld meteen de buren of ze ook nieuwe dakbedekking willen laten plaatsen. Door een groter project aan te bieden ontvang je wellicht een korting.

Vergeet ook niet na te kijken of je recht hebt op een subsidie. Particulieren kunnen meer informatie vinden op de website van energiesubsidiewijzer. Ben je ondernemer en heb je interesse in fiscale voordelen bij investeren in milieuvriendelijke technieken? Neem dan een kijkje op de website van de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wat kost een elektricien?

Energie kostenHet ligt aan de klus die je wilt laten doen of je een elektricien nodig hebt met ervaring of niet. Dan wil je natuurlijk eerst weten wat het tarief is van elektriciens voor het werk dat ze doen. Maar wanneer je niet teveel wilt betalen voor je nieuwe stopcontact is het ook belangrijk om te bepalen waar de elektricien de elektra vandaan haalt. Je wilt natuurlijk wel dat er materiaal van goede kwaliteit gebruikt wordt. Het gemiddelde uurtarief dat een elektricien hanteert voor bijvoorbeeld het verhelpen van storing in de meterkast of het aanleggen van een stopcontact is €44 per uur. Er zijn ook prijsverschillen tussen zelfstandigen en elektriciens in loondienst. Die verschillen kan je zien in de onderstaande tabel.

Uurloon Gemiddeld
Zelfstanding €35  en € 45
Loondienst €45 en €70

Je zoekt een elektricien bij jou in de buurt? Een overzicht van de 10 beste elektriciens.

Naast het verschil in uurtarieven tussen verschillende elektriciens zijn ook de kosten per project van invloed op de totaalprijs. Daarom is het slim om de klus eerst goed door te spreken met de elektricien. Over het algemeen zullen de meeste elektriciens de voorkeur geven aan een prijs voor een specifieke opdracht, maar een uurtarief is een goede maatstaf voor de kosten. Sommige elektriciens hanteren een vast bedrag aan voorrijkosten, maar meestal zal men een prijs per kilometer in rekening brengen. De meeste elektricien hebben ook een storingsdienst die je ook in het weekend en avonds kunnen helpen. Je wilt tenslotte niet een heel weekend zonder stroom zitten.

Werkzaamheden

De meest voorkomende werkzaamheden van een elektricien zijn aanleg en onderhoud van meterkasten, netwerken, groepenkasten, stopcontacten, verlichting en domotica. Je kunt een elektricien bijvoorbeeld inschakelen voor het installeren van een groepenkast, onderhoud aan de meterkast, of het repareren van beschadigde bekabeling.

Werkzaamheid Gemiddelde kosten
Vervangen stopcontact €20 en €45
Verplaatsen stopcontact €50 en €75
Meterkast vervangen 10 groepen €696 en €785
Verlichting gehele woning €1600 en €2000
Verlichting slaapkamer €100 en €260

Waarom is het belangrijk om te kiezen voor een erkende elektricien?

Voldoet je elektricien aan de onderstaande dingen dan heb je vast een goede elektricien voor je klus. We hebben de belangrijkste dingen hier op een rijtje gezet.

  • Een erkend elektricien levert kwaliteit

Een erkend elektricien heeft aantoonbare theoretische kennis en praktijkervaring voordat deze in aanmerking komt voor een erkenning van een brancheorganisatie. Dat wil zeker niet zeggen dat een elektricien zonder erkenning geen kwaliteit levert.

  • Erkende elektriciens denken aan de veiligheid

Veiligheid is een belangrijk onderwerp als je werkt met elektriciteit. Je wilt natuurlijk niet dat één van je aansluiting over belast raakt.

  • Een erkend elektricien is verzekerd

Een erkend elektricien is altijd verzekerd mocht er bijvoorbeeld brand uitbreken tijdens de werkzaamheden wat echt zelden voor komt dan zijn ze te minste verzekerd. Hij beschikt over het zegelrecht en kan dus bij bewezen aansprakelijkheid een beroep doen op zijn verzekering. Je zou er niet aan moeten denken om zelf te schade te moeten betalen.

  • Een erkend elektromonteur blijft continu bijleren

Vakkennis is  van onschatbare ware voor een elektricien. Een vakman blijft zichzelf continue bijscholen zodat ze op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen en technieken.

  • Een erkend elektricien heeft verstand van zaken

Een erkend elektricien denkt mee met wat de klant wil en komt met dingen waar de klanten zelf misschien wel nooit aan had gedacht.

Alles over vloerisolatie in een notendop

Vloerisolatie
In veel van de oudere woningen is er nog geen vloerisolatie bevestigd. Door de aanleg van vloerisolatie voorkom je dat 10-15% aan warmte verloren gaat via de vloer. Daarnaast kent de aanleg van vloerisolatie een hoop voordelen. In dit artikel vind je alles over vloerisolatie, in een nutshell

De voordelen van vloerisolatie

Aan het aanbrengen van vloerisolatie zijn een hoop voordelen verbonden. Zo voorkom je bijvoorbeeld koude benen en voeten. Veel warmte zal namelijk via de vloer uit de kamer verdwijnen bij gebrek aan voldoende vloerisolatie, waardoor de onderkant van de ruimte een stuk kouder is dan de bovenkant. Veel mensen verwijten dit de cv ketel. Een nieuwe cv ketel kopen is vaak een goede optie, mits er vloerisolatie in de vloer bevestigd is. 10-15% van de warmte in een woning loopt uit de ruimte als er geen vloerisolatie aangelegd is. Daarnaast bestaat er de kans dat er vocht en kou in de kruipruimte ontstaat dat zorgt voor aantasting aan de vloer. Bovendien zal een goed geïsoleerd huis een hoger energielabel krijgen wat zorgt voor een aanzienlijk stijging van de waarde van het huis. Genoeg reden dus om vloerisolatie aan te leggen als dit nog niet gedaan is.

De prijzen

Het is waarschijnlijk de eerste vraag die bij je naar boven komt nadat je geconstateerd hebt dat de aanleg van vloerisolatie geen overbodige luxe is: wat is de prijs van vloerisolatie. Deze prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het ene isolatiemateriaal prijziger dan het andere en is uiteraard de oppervlakte van de isolatie van belang als het om de prijs gaat. Doorgaans worden de volgende prijzen voor vloerisolatie gehanteerd:
1.400 euro eenmalig voor vloerisolatie in een rijtjeshuis

  • 1.600 euro voor vloerisolatie in een hoekwoning
  • 2.800 euro voor vloerisolatie in een vrijstaande woning

Hiertegenover staat echter wel een jaarlijkse besparing van 160 euro bij een rijtjeshuis, 180 euro bij een hoekwoning en 320 euro voor een vrijstaande woning. Deze bedragen zijn gebaseerd op huishoudens van 3 personen waarbij de cv ketel gemiddeld afgemeten is.

Conclusie

Gemiddeld heb je de investering van de nieuwe vloerisolatie er dus al na 9 jaar uit. Vloerisolatie zorgt dus niet alleen voor een hoger wooncomfort, financieel is het ook zeker het overwegen waard.

Kun je energiebesparende maatregelen eisen bij je verhuurder?

energielabel
Het antwoord is: nee, een verhuurder hoeft geen maatregelen te treffen die het energieverbruik van een woning doen verlagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van dubbel glas of isolatie. Huur je een huis en ben je bang voor een hoge energierekening of dat je er niet warmpjes bij zit deze winter? Lees dan dit artikel!

Stel de maatregelen voor bij de verhuurder

Je verhuurder is dus niet verplicht om maatregelen voor een lager energieverbruik te treffen. In Nederland is het niet wettelijk verplicht om deze maatregelen uit te voeren, omdat niet alle woningen in Nederland dubbel glas, isolatie of een zuinigere cv ketel nodig hebben. Als dit ontbreekt, is er dus niet sprake van onderhoudsgebrek aan de woning. Wil je toch dat je verhuurder ervoor zorgt dat het energieverbruik zo laag mogelijk blijft? Vraag dit dan aan bij de verhuurder. Soms doet de verhuurder dit gratis maar bijna altijd zal er een huurverhoging plaatsvinden wegens renovatie.

Verhuurder wil geen maatregelen treffen

Is de verhuurder niet van plan om de energiebesparende maatregelen uit te voeren? Dan kan je overwegen naar de rechter te stappen. De rechter kan de verhuurder verplichten de maatregelen uit te voeren, mits wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • Het gaat om vloerisolatie boven de kruipruimte, dakisolatie, gevelisolatie en/of raamisolatie.
  • Ook kan het gaan over het vervangen van een cv ketel van minstens 10 jaar oud voor een ketel waarvan het rendement minstens 80% is.
  • Je staat open om een huurverhoging te betalen die redelijk is in verhouding tot de kosten voor de renovatie

Verhuurder hanteert een te hoge huurverhoging

Vind jij dat de verhuurder te veel extra huur vraagt na de renovatie? Vraag dan de huurcommissie naar de redelijke huurverhoging die van toepassing moet zijn. De huurcommissie zal in de zaak duiken en met een juiste huurverhoging op de proppen komen. Wacht hier niet te lang mee nadat de maatregelen getroffen zijn, want dit kan pas tot 3 maanden erna.

Heb je geen zin in de laatste 2 alinea’s? Steek dan zelf de handen uit de mouwen. Vraag de verhuurder wel eerst of dit akkoord is, aangezien je niet zomaar aan de slag kan.