Verstopte regenpijp ontstoppen

Regenpijp ontstoppen
Het doel van een regenpijp is het afvoeren van regenwater van de dakgoot naar de riolering. Helaas kan het voor komen dat dit niet meer gebeurt. De kans is dan groot dat uw regenpijp verstopt zit. In Nederland krijgt de hemelwaterafvoer veel te verduren, denk bijvoorbeeld aan de vele regenbuien, de harde wind en de felle zon. Een regenpijp kan verstopt raken door dat er bijvoorbeeld bladeren en andere vuil achterblijven. Als uw hemelwaterafvoer te lang verstopt blijft, dan heeft dit grote gevolgen. Het is mogelijk dat u last krijgt van daklekkage, omdat het water niet goed weg kan. Daarbij zal het water langs de muren gaan lopen, omdat het nergens anders heen kan. Dit zorgt op den duur ook voor vervelende vochtproblemen.

Schoonmaken of repareren

Het is in eerste instantie relatief eenvoudig om een verstopping in de hemelwaterafvoer of dakgoot te verhelpen. Allereerst is het belangrijk om de dakgoot goed schoon te maken. Verwijder al de bladeren en het andere vuil. Belangrijk: maak ook het gat in de dakgoot, waar de hemelwaterafvoer op aangesloten zit, goed schoon. Giet vervolgens water in de goot om te kijken of de verstopping verholpen is. Als dit niet het geval is, gaat u met een lange stok, buis of ontstoppingsveer de verstopping door prikken. Mocht dit de verstopping nog niet hebben verholpen, dan komt de hogedrukspuit van pas. Met de hogedrukspuit spuit u van bovenaf in de hemelwaterafvoer. Door de hoge druk zal de verstopping verdwijnen. Het spuiten kan ook van onder af gedaan worden, maar dan moet u wel de onderkant er af zagen. Mocht uw verstopping na deze behandeling nog niet verholpen zijn, neem dan ook contact op met een dakdekkerbedrijf, zoals Cor van Meer. Zij weten alles over verstoppingen en zij hebben ook de mogelijkheid om met een camera in de regenpijp te gaan. Zo kan de verstopping worden gelokaliseerd waardoor het gemakkelijker te verhelpen is.

Verstopping voorkomen

Een verstopping in de hemelwaterafvoer is goed te voorkomen. Als u namelijk twee keer per jaar uw dakgoten grondig schoonmaakt, is de kans klein dat uw dakgoten of regenpijp verstopt zal raken. Het vuil in de dakgoten zorgt er namelijk voor dat het water niet meer goed kan doorstromen, waardoor er dus een verstopping ontstaat. Verder is het ook aan te raden een boldraadrooster bovenin de regenpijp te plaatsen. Zo kan er geen vuil in de regenpijp komen. Het is ook een optie om een bladscheider in de hemelwaterafvoer te plaatsen. Deze zorgt ervoor dat al het vuil uit de regenpijp wordt verwijderd.

Vervangen of repareren

Een dakgoot heeft een bepaalde levensduur die onder andere afhankelijk is van het onderhoud dat er gepleegd wordt en de materiaalsoort. Als een dakgoot niet meer goed werkt, is het tijd om de dakgoot en of regenpijp te vervangen of te repareren. Als u continu water ziet liggen in uw dakgoot of als u last heeft van lekkage, betekent dit dat uw dakgoot niet meer goed functioneert. Het plaatsen van een nieuwe dakgoot en of regenpijp kan u in principe zelf. Mocht u twee linker handen hebben, laat het dan over aan een specialist.

Comments are closed