Vochtbestrijding doe-het-zelf

Vochtbestrijding doe-het-zelfEr zijn verschillende soorten vochtproblemen en nog meer oorzaken voor vocht. Hoewel niet alle vochtoorzaken meteen te zien zijn, staat het wel vast dat ze op de lange termijn voor gezondheidsproblemen en schade aan uw woning kunnen zorgen.

Wat veroorzaakt vocht in huis?

 1. Condensatie is een grote veroorzaker van vocht. Vooral in kamers die bijna nooit verwarmd worden, zoals de logeerkamer is de kans groot. Condens kan geproduceerd worden door onder andere lichaamsvocht, douchen, koken en kamerplanten.
 2. Ook lekkage veroorzaakt veel vocht. Vooral kleine lekkages, die wij zelf niet eens weten. Doordat de leidingen in de muren verscholen zitten, merkt men amper dat er lekkage is, maar de muren merken het des te meer.
 3. Optrekkend vocht doordat Nederland een waterland is. Overal staat het grondwater hoog. Daarbij staat een groot deel van Nederland ook nog onder zeeniveau.
 4. Doorslaand vocht is het gevolg van wind en regen. Het laat de muur verzadigen en zal uiteindelijk naar de binnenmuur doorslaan. De hoofdreden voor deze vorm van vocht zijn slecht of oud voegwerk en of beschadigde muren. Daarnaast kan een volstaande regenpijp voor problemen binnenshuis zorgen.

Gevolgen

Er zijn een hoop gevolgen door vocht, maar wij zullen een aantal voor u op een rijtje zetten.

schimmelvorming zilvervisjes
ongedierte aangetaste constructie
algen hoge energierekening

Stappenplan injecteren

 1. Indien u pleisterwerk op uw muur heeft, is het noodzakelijk dat u de beschadigde delen afknipt tot ongeveer 20 cm boven de aangetaste gebieden. Met de platte beitel gaat dit het snelste. Stof ook de ondergrond goed af.
 2. Herstel mogelijke barsten en voegen met herstelmortel.
 3. Boo over de gehele lengte van de muur gaten. Deze gaten moeten 10 cm uit elkaar zijn en bij de vloerpas. Geen spouwmuur? Boor dan de gaten aan de buitenkant.
 4. Gebruik een steenboor van 12 mm en boor ongeveer 90 tot 95% van de muur. Om dit te doen kunt u het beste een stuk tape om de steenboor heen winkelen. Zo kunt u markeren tot hoever u nog moet boren.
 5. Breng met een spuitpistool en een slangetje de injecterende gel in de boorgaten tot ze volledig gevuld zijn.
 6. Repareer de gaten vervolgens met een reparerende mortel.
 7. Werk de muur af zoals u dat wilt. Bijvoorbeeld met kalkpleisterwerk.

Contact?

Voor meer informatie over hoe u zelf vochtproblemen kunt bestrijden of als u hulp nodig heeft met bepaalde vochtbestrijdingsmiddelen, raden wij u aan contact op te nemen met de vochtexperts bij u in de buurt. CEI Vochtbestrijding is zo’n partij die u graag van dienst is als het aankomt op het verhelpen van vochtproblemen. CEI heeft meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van vochtwering en renovatiewerken. Een vakman van CEI neemt u het werk graag uit handen.

Comments are closed