Laminaat en parket leggen doe-het-zelf

Laminaat en parket leggen doe-het-zelfHet leggen van een vloer wordt steeds vaker zelf gedaan. Vooral sinds het laminaat op de markt is. Laminaat is betrekkelijk goedkoop en gemakkelijk te leggen. Daarnaast neemt het weinig viezigheden op en blijft het lang goed. Én je kan uit de meest uiteenlopende motieven en kleuren kiezen. In dit blogbericht brengt Mijn Klusser u op de hoogte van de diverse opties.

Parketvloer

Een parketvloer is een stuk moeilijker te leggen, maar als je handig bent is het absoluut mogelijk. Parket is van echt hout gemaakt, wat je kamer een prachtige natuurlijke sfeer zal geven. Het zal meer ‘werken’ ( krimpen en uitzetten) en het vergt wat meer onderhoud.

Allereerst de ondergrond

Het is belangrijk om de ondervloer schoon en egaal te maken. Is het een betonnen vloer, dan kan je het beste de gaten opvullen met een egaliseermiddel en deze goed laten drogen. Heb je een houten vloer, zorg er dan voor dat deze vlak is; haal uitstekende spijkers weg en schuur oneffenheden weg.

Zwevende vloer

Bij een parketvloer zal je moeten kiezen of je de vloer direct op de ondergrond wilt verlijmen, of dat je hem ‘zwevend’ maakt. Direct verlijmen heeft als voordeel dat er vaak minder beweging en gekraak is, maar een zwevende vloer kan je gemakkelijker demonteren en kan extra egaliserend, vochtwerend en isolerend werken. Laat voor je met de vloer aan de slag gaat wel eerst al je nieuwe vloeronderdelen minimaal twee dagen in de ruimte liggen, om ze te laten wennen aan de luchtvochtigheid.

Beginnen maar

Kies een hoek waarin je begint en bepaal of je in de lengte wil leggen (maakt je kamer langer), in de breedte (maakt breder) of diagonaal (maakt smalle kamers ruimtelijker). Bij dat laatste heb je wel mee planken nodig. Kijk goed naar de instructie hoe jouw vloer gelegd moet worden. Bij kliklaminaat heb je een mes- of groefkant. Deze klikken precies in elkaar en je geeft nog even een klop na met een hamer (met blokje ertussen). Bij de start moet in de meeste gevallen de groefzijde naar de muur wijzen en houd altijd een centimeter afstand tot de muur, omdat de vloer uit kan zetten. Als je aan het begin blokjes van een centimeter tussen muur en vloer legt, weet je zeker dat deze ruimte niet aangeschoven wordt tijdens het leggen. Aan het einde haal je die gewoon weer weg en kan je die afstand afdekken met een (plak)plint. Als je nog een stuk plank of laminaat overhebt kan je deze trouwens gewoon gebruiken voor de volgende baan, mits deze dertig centimeter lang is.

Handige weetjes

Je kan bij veel doe-het-zelfzaken een laminaatsnijder en plintenknipper huren. Dit zal je een hoop zaagwerk schelen. Ook bestaan er ‘profielmallen’ die je helpen als je een leiding tegenkomt. Om de laatste plank ook goed aangesloten te krijgen kan je speciale trekijzers, of een koevoet gebruiken. Succes!

Laminaat en plinten laten leggen

Wil het niet vlotten met het leggen van het laminaat en de plinten? Dan is het tijd om een klusjesdienst in te schakelen. Begin eerst met het vergelijken van diverse klusjesmannen. Via Mijnklusser.be kom je in contact met meerdere klusbedrijven bij jou in de buurt. Het is aan jou om de aanbiedingen te vergelijken. Via de bovenstaande link vraag je binnen enkele klikken meerdere prijsopgaven aan.

Comments are closed