De inkomende en uitgaande stroom in uw huis moet altijd gelijk aan elkaar staan. Daarom heeft ieder huis een meterkast met daarin een aardlekschakelaar. Deze meet hoeveel stroom er in uw huis komt en hoeveel uw huis verlaat. Wanneer dit echter bij een bepaalde groep niet klopt, wordt deze groep uitgeschakeld. Een aardlekschakelaar beschermd vier groepen, maar in oude huizen kunnen dit meer zijn. In nieuwe, grote huizen gebeurt het vaak dat er meerdere aardlekschakelaars zijn. Onze specialisten in de bouw leggen u graag uit wat te doen indien uw aardlekschakelaar het heeft begeven.
Storing in het huis.
Als uw aardlekschakelaar kapot is, moet u als eerste nagaan of er ergens een storing is. Ook bij uw elektriciteitsleverancier kan een storing zijn. Als er door uw hele huis een stroomstoring is, is de kans groot dat dit door uw elektriciteitsbedrijf komt. Uw buren vragen of de straatverlichting controleren kan dit ook bevestigen. In het geval van deze storing, kunt u het best geduldig afwachten tot de stroom het weer doet.
Wat te doen als de aardlekschakelaar is uitgeschakeld?
- Controleer of er in de omgeving onweer is geweest. Vaak kunt u de aardlekschakelaar dan in dat geval meteen weer aandoen. Schakelt de aardlekschakelaar meteen weer uit? Gaat u verder met de volgende tips.
- Haal de stekkers van alle elektrische apparaten uit de stopcontacten.
- Schakel alle andere groepen in de meterkast uit met de groepsschakelaars.
- Schakel de uitgeschakelde aardlekschakelaar en groepsschakelaars weer in.
- Sluit alle apparaten weer aan, tot de aardlekschakelaar opnieuw wordt uitgezet. Zo ontdekt u welk apparaat kapot is.
- Mochten er geen apparaat zijn die problemen heeft en ook geen sprake van overbelasting, schakel dan een installateur in.
Testen van de aardlekschakelaar
Het wordt aangeraden om minstens twee maal per jaar uw aardlekschakelaar te testen. Bijvoorbeeld bij de overgang van de zomer en wintertijd. Dit kunt u doen door de testknop in te drukken. De testknop herkent u doordat er een T of test opstaat. Als u op deze knop drukt, wordt de elektrische installatie uitgeschakeld. Gebeurt dit niet? Dan kunt u het beste een erkende installateur laten komen. Het zelfde geld wanneer u de schakelaar weer terug zet en niet alles naar behoren werkt.
Tips
- Laat uw aardlekschakelaar elke tien jaar controleren door een vakman.
- Controleer of uw hele huis geen stroom meer heeft.
- Gebruik zo min mogelijk verdeeldozen en verlengsnoeren. Als u stopcontacten te kort komt, vraag een expert een aantal nieuwen te maken.
- Laat ventilatieopeningen van elektrische spullen onbedekt.
- Plaats goede rookmelders in uw huis.
Contact?
Voor meer vragen over uw aardlekschakelaar of mocht het u zelf niet lukken om hem weer aan te zetten, kunt u contact zoeken met een elektricien van Hijinkbv.nl bij u in de buurt. Het bedrijf Hijink is landelijk actief, er bevindt zich dus altijd een elektricien bij u in de buurt. Graag helpen zij u met uw klus en brandveiligheid van uw huis.