Gebruik rotswol als isolatiemateriaal

Rotswol Isolatie
Rotswol is een bijzonder isolatiemateriaal. Zoals de naam al zegt wordt deze wol gemaakt van steen. Speciale steensoorten worden bij zeer hoge temperaturen tot een soort wol gesponnen, en vervolgens gebonden met hars en olie. Daardoor is rotswol waterafstotend, en houdt het de warmte en geluid goed tegen. Een ideaal materiaal dus om te gebruiken als isolatie in huis. Wil je meer weten over rotswol en de verschillende voordelen van dit isolatiemateriaal, dan kun je hier meer informatie vinden of neem contact op met WT Isolatie uit Brussel.

De verschillende toepassingen van het materiaal

De veelzijdigheid van rotswol maakt het een perfect materiaal voor gebruik in huis. De voornaamste functie van rotswol is thermisch. Dat wil zeggen dat het warmte zeer effectief tegenhoudt. Hierdoor worden de stookkosten in huis een stuk lager. Maar ook als geluidsisolatie is rotswol erg effectief. Daarmee is het een populair materiaal om te gebruiken bij het isoleren van spouwmuren. Bovendien heeft het een brandwerende functie: vuur verspreid zich minder snel als de ruimte geïsoleerd is met rotswol. Daarmee is het zeer geschikt voor gebruik in huis, zowel in daken als in muren: het vervult eigenlijk iedere rol die je van een isolatiemateriaal verwacht.

Een duurzaam en betrouwbaar product

Rotswol heeft enkele duidelijke voordelen boven andere materialen die voor isolatiedoeleinden gebruikt worden. Anders dan andere materialen blijft rotswol jarenlang intact, en verliest het geen isolatiewaarde. Dat betekent dat het nooit vervangen hoeft te worden. Bovendien is het zeer milieuvriendelijk, zowel in productie als bij de plaatsing. Dat is een groot voordeel ten opzichte van andere materialen, die vaak vrij slecht zijn voor het milieu. Rotswol wordt gemaakt van steen, en is dus niet belastend voor het milieu. Bij het aanleggen komt bovendien weinig materiaal vrij, zeker vergeleken met glaswol. Dat veel mensen toch kiezen voor glaswol, is omdat de prijs van rotswol iets hoger ligt: gemiddeld kost het spul ongeveer 10 procent meer, hoewel het er natuurlijk van afhangt bij welke winkel je het koopt.

Welke soorten rotswol zijn er?

Rotswol is een vrij flexibel materiaal, dat in veel verschillende vormen geleverd kan worden. Het is dan ook verkrijgbaar in veel verschillende vormen en diktes. De meest bekende vorm waarin rotswol geleverd wordt, is in de zogenaamde deltaplaten. Deze herken je aan hun driehoekige vorm. Ze passen perfect op elkaar, en kunnen in schuine daken worden gebruikt tussen de houten balken. Maar rotswol wordt ook geleverd in deken-vorm. Deze zogenaamde spijkerflensdekens zijn wat goedkoper dan deltaplaten maar zijn wat lastiger te plaatsen: dat kan veel tijd schelen, vooral bij een grotere klus. Tot slot kun je rotswol ook als gewone plaat krijgen. Dit is vooral geschikt als je muren wilt isoleren.

Meer informatie over Bouwen en Renoveren: Bouwnouop.nl

Comments are closed