Kun je energiebesparende maatregelen eisen bij je verhuurder?

energielabel
Het antwoord is: nee, een verhuurder hoeft geen maatregelen te treffen die het energieverbruik van een woning doen verlagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van dubbel glas of isolatie. Huur je een huis en ben je bang voor een hoge energierekening of dat je er niet warmpjes bij zit deze winter? Lees dan dit artikel!

Stel de maatregelen voor bij de verhuurder

Je verhuurder is dus niet verplicht om maatregelen voor een lager energieverbruik te treffen. In Nederland is het niet wettelijk verplicht om deze maatregelen uit te voeren, omdat niet alle woningen in Nederland dubbel glas, isolatie of een zuinigere cv ketel nodig hebben. Als dit ontbreekt, is er dus niet sprake van onderhoudsgebrek aan de woning. Wil je toch dat je verhuurder ervoor zorgt dat het energieverbruik zo laag mogelijk blijft? Vraag dit dan aan bij de verhuurder. Soms doet de verhuurder dit gratis maar bijna altijd zal er een huurverhoging plaatsvinden wegens renovatie.

Verhuurder wil geen maatregelen treffen

Is de verhuurder niet van plan om de energiebesparende maatregelen uit te voeren? Dan kan je overwegen naar de rechter te stappen. De rechter kan de verhuurder verplichten de maatregelen uit te voeren, mits wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • Het gaat om vloerisolatie boven de kruipruimte, dakisolatie, gevelisolatie en/of raamisolatie.
  • Ook kan het gaan over het vervangen van een cv ketel van minstens 10 jaar oud voor een ketel waarvan het rendement minstens 80% is.
  • Je staat open om een huurverhoging te betalen die redelijk is in verhouding tot de kosten voor de renovatie

Verhuurder hanteert een te hoge huurverhoging

Vind jij dat de verhuurder te veel extra huur vraagt na de renovatie? Vraag dan de huurcommissie naar de redelijke huurverhoging die van toepassing moet zijn. De huurcommissie zal in de zaak duiken en met een juiste huurverhoging op de proppen komen. Wacht hier niet te lang mee nadat de maatregelen getroffen zijn, want dit kan pas tot 3 maanden erna.

Heb je geen zin in de laatste 2 alinea’s? Steek dan zelf de handen uit de mouwen. Vraag de verhuurder wel eerst of dit akkoord is, aangezien je niet zomaar aan de slag kan.

 

Comments are closed