Er is bij u in gebroken en uw glas uit de deur is kapot! Wat nu? Na een inbraak voelt u zich waarschijnlijk niet erg veilig meer in uw eigen woning. Het is dan ook te begrijpen dat u uw raam zo snel mogelijk wilt laten maken. Neem dus direct contact op met een glaszetter. Deze kan uw glas veelal direct met spoed vervangen. Mocht dit niet kunnen dan zal een glaszetter altijd zorgen voor een tijdelijke noodvoorziening. Zo gaat u alsnog met een prettig gevoel het bed in die nacht.
Verzekerd?
Het kan per polis verschillen of u verzekerd bent tegen glasschade na een inbraak. De manier waarop de schade is ontstaan speelt ook een rol bij het wel of niet recht hebben op een vergoeding. Het is verstandig om direct, nadat u de politie heeft gebeld, contact op te nemen met uw verzekeraar. Zo komt u er achter of uw schade vergoedt kan worden. Een tip: maak altijd direct foto’s van de schade. Dit is zowel belangrijk voor de verzekering als voor de politie. Mocht u geen aangifte (willen) doen bij de politie, dan is het niet mogelijk om uw schade te laten vergoeden bij de verzekering. Zij hebben namelijk de aangiftepapieren nodig. In Nederland zijn de meeste mensen gelukkig verzekerd tegen inbraakschade, want dan ook betekent dat uw kapotte ruit waarschijnlijk vergoed wordt.
Wat te doen bij glasschade?
De allereerste stap: zorg ervoor dat niemand gewond kan raken! Waarschijnlijk ligt er overal glas, dus iemand kan zich snel blesseren. Als alles veilig is belt u 112, want wellicht kan de politie de inbreker op heterdaad aanhouden of een andere inbraak voorkomen. U hoeft niet te denken dat 112 alleen gebeld kan worden bij levensbedreigende situaties, want ook bij spoed mag 112 zeker gebeld worden. Na het telefoontje is het belangrijk om foto’s te maken van de schade. Zoals eerder genoemd is dit zowel belangrijk voor de politie als voor de verzekering. Hierna mag u het glas voorzichtig gaan opruimen. Vervolgens meldt u de schade bij uw verzekeraar.
Voorkomen van woninginbraak
Voorkomen is beter dan genezen! Het is dan ook belangrijk dat u uw woning goed beveiligd. Dit doet u door bijvoorbeeld altijd te zorgen voor goed hang- en sluit werk. Goed hang- en sluitwerk is te herkennen aan keurmerken zoals SKG of het Politiekeurmerk Veilig wonen. Zorg er verder ook altijd voor dat er altijd ergens in huis licht brand. Zo lijkt het alsof er iemand thuis is. Dit zorgt er dan weer voor dat inbrekers minder snel een poging doen tot inbraak. Verder is het ook aan te raden nooit een raam open te laten staan en leg ook geen huissleutels op onder de bloempot. Vraag daarbij altijd uw buren een oogje in het zeil te houden wanneer u op vakantie gaat. Mocht er ondanks deze tips toch in zijn gebroken en heeft u glasschade opgelopen? Neem dan snel contact op met één van de vakkundige glaszetters van Lunzen. Zij zullen binnen 30 minuten bij u op de stoep staan om uw glasschade te herstellen.