Het kan je maar zo overkomen; je hebt een prachtige nieuwe lamp gekocht of een nieuw televisiescherm en je komt erachter dat je geen elektriciteitsaansluiting hebt op de plek waar je nieuwe aanwinst wilt gaan hangen. Kan je elektra zelf doortrekken?
Safety First
Elektriciteitsdraden doortrekken of stopcontacten toevoegen is iets wat iedereen met een beetje gezond verstand zelf kan. Maar wel pas nadat je de nodige veiligheidsregels in acht hebt genomen. Net zoals eerder aangeven in het artikel over een defecte aardlekschakelaar: zet altijd je hoofd- of groepsschakelaar uit van het gedeelte in het huis waar je aan de slag gaat; informeer ook je huisgenoten, zodat die hem niet weer aanzetten terwijl jij bezig bent. Doe bij voorkeur schoenen met rubberen zolen aan en zorg dat je handen niet nat zijn. Je mag alleen aan draden komen van de elektriciteitsmeter.
Maak een plan
Bedenk eerst wat je allemaal nodig hebt. Teken uit op de muur waar je je nieuwe draden en eventuele contactdozen wil hebben, zodat je op kan meten hoeveel draad je nodig hebt. Let erop dat stopcontacten tegenwoordig meer dan 30 centimeter van de vloer geplaatst moeten worden.
In- of uitbouw
In nieuwbouwhuizen zit de elektra meer weggestopt en zal je misschien een sleuf in de muur moeten vrezen voor je nieuwe elektriciteitsleiding. Je kan ook gebruik maken van rechthoekige buissysteem die je op de plinten legt of langs de hoeken van de kamer kan bevestigen. Bij oudere huizen kan je de elektra vaak goed zien lopen en zie je ook de ‘lasdozen’, waar vanuit de elektrabuizen zich opsplitsen. Vanuit zo’n doos kan je vrij gemakkelijk je leidingen doortrekken.
Pvc-buizen
Elektriciteitsdraden in huis worden bijna altijd beschermd door een pvc-buis van 16 millimeter. Als je draden wil verlengen, zal je eerst een stuk pvc-buis naar de plek moet leggen, waardoorheen je later de elektra draad trekt. De buizen kan je met zadels (beugels) aan de muur bevestigen; gebruik altijd binnen 10 centimeter na een contactdoos een zadel en langs de muur om de 30 à 40 centimeter. Om de draad erdoorheen te trekken heb je een trekveer nodig, die een oogje heeft aan het einde. Ook kan je het uiteinde van een oude elektra draad gebruiken om een langere nieuwe draad door de buis te trekken, of zelfs meerdere nieuwe draden.
De kroon op je werk
Haal met een striptang de laatste centimeter isolatie van de draad weg en er verschijnen verschillende kleuren draden. Bruin is voor stroomaanvoer, blauw voor stroomafvoer, geel/groen is de aarddraad en zwart de schakeldraad, zodat je bijvoorbeeld verlichting aan en uit kunt zetten. Je gaat nu draden die dezelfde kleur hebben met elkaar verbinden. Hier heb je allerlei soorten klemmen voor of het bekende kroonsteentje. Zorg er altijd voor dat het koper van de draden niet meer te zien is na afloop. Dek het af met een ‘lasdoosje’, of zorg dat het mooi weggewerkt wordt achter het ophangkapje van de lamp. Je nieuwe lamp doet het!
Een elektricien inschakelen
Heb je ondanks de doe-het-zelf tips voor het doortrekken van elektra op deze pagina nog vragen? Of wil je een vakman inschakelen voor de aanleg van elektra? Bezoek dan de website van Enwelektriciteitswerken.be. De website staat vol met tips met betrekking tot elektriciteit. Daarnaast kom je er direct in contact met een elektricien die je het werk desgewenst uit handen neemt.