Dak vervangen: werkwijze en kosten

dak

 

 

 

 

 

 

 

Wind, regen of sneeuw. Het gaat niet altijd van een leien dakje. Soms is een dak namelijk toe aan vernieuwing. Lees hier alles over dak vervanging.

Waarom je dak vervangen?

Stel je voor het regent en je komt erachter dat er een gat zit in je favoriete paraplu. Nu wordt je alsnog nat. Dan is het gewoon tijd om je oude vertrouwde paraplu te vervangen met een nieuwe. Helaas gaat het vervangen van een dak niet zo makkelijk als het kopen van een nieuwe paraplu, en daarom moet je goed nadenken of het echt nodig is. Er zijn een aantal punten waar je aan kunt zien dat het tijd is voor vernieuwing:

    • Schade. Misschien het meest voor de hand liggendst. Denk aan scheuren, blaren en plooien in de dakbedekking van een plat dak.
    • Lekkage. Deze gaat hand in hand met de schade. Dit kan lekkage zijn aan de dakgoten of door eerder genoemde schade zoals scheuren.
    • Ouderdom. Daken kunnen aardig lang mee, maar niet voor altijd.
    • Woninguitbreiding. Wil je een stuk bij je huis aan? Dan kan het verstandig zijn het volledige dak daarbij te betrekken en deze te vernieuwen.

Kosten dak vervangen

Er zit nogal een verschil in de kosten als je kijkt naar het materiaal waarmee je werkt. Zo kost het vervangen van een plat dak vaak minder dan dat van een rieten dak. De kosten worden over het algemeen uitgerekend door middel van m². Ook moet je rekening houden met het uurloon van een dakdekker. Kies je ervoor om ook isolatie te laten plaatsen? Dan ben je snel € 25,- tot € 150,- per meter kwijt.

Verschillende soorten daken

Plat dak  Dakpannen 
Een dak wat bestaat uit één horizontaal dakvlak en is vaak gemaakt van bitumen. Er is vaak een lichte hellingshoek zodat het water er niet op blijft staan. Je komt dit het meeste voor en wordt gebruikt op hellende daken. Ze zijn vaak gemaakt van klei of beton. Je kunt hierbij ook kiezen uit verschillende vormen.
€ 20,- tot € 40,- per m²  € 80,- tot € 140,- per m²
EPDM Rieten dak
Het gaat hierbij uit een dakbedekking die gemaakt is van rubber. Het gaat erg lang mee en is ontzettend onderhoudsvriendelijk. Bij een rieten dak is het grootste voordeel dat het enorm goed geïsoleerd is, en dit betekent dat extra isoleren vaak overbodig is.
€ 30,- tot € 70,- per m²
€ 80,- tot € 100,- per m²

Comments are closed