Vocht in huis is de oorzaak van veel ellende, en het kan makkelijk voorkomen worden. Lees hier hoe je het aanpakt, en wat je moet doen wanneer er toch een vochtprobleem ontstaat.
De gevolgen van vocht in huis
Het is niet alleen onprettig voor jezelf, het is ook nog eens schadelijk voor zowel je woning als jouw gezondheid. Hieronder staan een aantal gevolgen van een vochtprobleem op een rijtje. Weet je dus niet zeker of jij hier ook last van hebt, neem dan ook een kijkje op deze pagina.
- Schimmel. Op warme plekken en vocht groeit schimmel ontzettend snel. Wanneer er dus een lekkage is, of je hebt last van optrekkend of doorslaand vocht, is de kans op schimmel ook enorm hoog.
- Gezondheidsproblemen. Schimmels kunnen kwaaltjes zoals astma en andere luchtwegproblemen verergeren. Daarnaast kan lucht met veel vocht er voor zorgen dat je last van je keel krijgt, je veel moet hoesten en niezen en bijvoorbeeld een piepende ademhaling krijgt.
- Condensatie. In tegenstelling tot de andere twee punten is dit minder erg. Je hebt namelijk wel vaker condensatie op de ramen, met bijvoorbeeld koken of douchen. Dat is ook helemaal niet erg. Pas wanneer deze condensatie niet weg trekt hoef je je zorgen te maken.
- Ongedierte. Warme, vochtige plekken zijn ook een haard voor ongediertes zoals muizen, ratten, mieren en bijvoorbeeld kakkerlakken.
- Vochtplekken. Zie je plekken op de muur die niet meer droog worden? Dan heb je te maken met vochtplekken. Dit is vaak het gevolg van optrekkend of doorslaand vocht. Heb je een lekkage aan het dak? Dan kunnen ze ook in je plafond terecht komen.
Vochtbestrijding methodes
Er zijn een aantal manieren waarop je dit kunt voorkomen of waarmee je het kunt oplossen mocht het wel zover komen.
Voorkomen
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom kun je de onderstaande punten mee nemen en hopelijk het vocht voor zijn.
-
- Ventileren. Ventilatie is ontzettend belangrijk. Vooral tijdens het koken en het douchen is het belangrijk dat er genoeg frisse lucht binnenkomt. Je kunt dit doen door de ramen open te zetten, maar je kunt ook extra ventilatie aanbrengen.
- Droogmaken. Na het douchen is het slim om de vloeren en muren droog te maken met een trekken of een handdoek. Dit gaat overtollig vocht tegen.
- Temperatuur. Zorg ervoor dat het niet kouder dan 15 graden is in huis. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het vocht in de lucht gaat liggen.
- Isolatie. Een goed geïsoleerd huis heeft minder kans op een vochtprobleem. Je kunt hiervoor zorgen door letterlijk isolatie aan te brengen, of door dubbele of triple glazen in de ramen te zetten.
Genezen
Helaas is dat niet altijd genoeg. In sommige gevallen ben je gewoonweg te laat, en vaak kun je tegen een daklekkage weinig doen. In dat geval zijn er een aantal methodes die je kunt inzetten. Dit kun je door een vochtspecialist laten doen, en in sommige gevallen zelf.
- Injecteren. Dit doe je wanneer je last hebt van optrekkend vocht. Er worden gaten in de muur geboord en hierin wordt een vochtwerende gel gedaan. Hierdoor kan het vocht niet meer in de muur trekken.
- Carebrick. Dit is een andere manier van optrekkend vocht bestrijden. Er wordt dan gebruik gemaakt van een natuurlijk verdampingsysteem.
- Impregneren. Bij impregneren gaat het om het bestrijden van doorslaand vocht. Doorslaand vocht houdt in dat neerslag door de muur heen slaat. Dit kun je tegen gaan door een vochtwerend middel op de muur te smeren.
- Kelder afdichten. Oftewel de keldermuren en vloeren volledig waterdicht maken. De kelder heeft vaak last van optrekkend grondwater omdat het zo laag ligt. Dit is een effectieve manier om dit tegen te gaan.
- Drainage. Heb je last van overtollig water in je kelder? Dan kun je er voor kiezen dit weg te laten pompen. Dit wordt ook wel drainage genoemd.
Voordelen van een vochtspecialist
Je kunt er voor kiezen zelf aan de slag te gaan met vochtbestrijding, maar er wordt aangeraden dit uit te besteden aan een professionele vakman. De reden hiervan is dat een vochtspecialist de juiste kennis heeft en precies weet hoe hij of zij zo makkelijk en effectief mogelijk te werk kan gaan. Zoals je hierboven kunt lezen helpt niet elke methode voor elk probleem, en ook daarbij kan een specialist van pas komen. En natuurlijk bespaart het jezelf tijd.